Навън стана доста студено и на нас така ни се прииска да сме някъде на юг в топлите страни… Затова решихме да се пренесем поне мислено там като си забъркаме една супа по стара африканска рецепта. Ако и на вас ви се иска да ни последвате, ето рецептата за африканска фъстъчена крем супа…
Необходими продукти:
2 ч. л. фъстъчено олио
1 ч. ч. наситнен лук
2 пресовани скилидки чесън
1/2 ч. ч. нарязани печурки
1/4 ч. л. натрошени люти чушки
1/2 ч. л. сладък червен пипер
1/2 ч. л. настърган пресен джинджифил
2 ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
1 малък буркан доматена салца
1/2 ч. ч. пюре от предварително сварени сладки картофи
1/4 ч. ч. фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Фъстъченото олио се загрява в тиган до умерена температура и в него се запържват лука и гъбите.
Прибавят се чушките, червения пипер и джинджифила като сотирането продължава още 1 минута.
Сипват се доматената салца и бульона и ястието се оставя да къкри около 15 минути. Сваля се от огъня и след като супата се охлади, се пюрира в блендер.
Прибавят се картофеното пюре и фъстъченото олио и всичко се пасира още веднъж.
Супата се сервира затоплена с гарнитура от пресен лук.