Рецепта за шоколадовата торта на Джулия Чайлд

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Чували ли сте за Джулия Чайлд? Ако не сте, нека ви кажем, че това е гранд дамата на американската кулинария, жената, която промени начина, по който американците мислят за храната и готвят ястията като обогати кухнята им с елементи на френската кухня. А днес се навършват точно 100 години от раждането й!

Когато след сватбата си Джулия се премества в Париж и се записва на курсове в известната кулинарна школа Cordon Bleu, тя се влюбва във френската кухня и решава да я направи достъпна за всички. Г-жа Чайлд успява да превърне готвенето от необходимо задължение в удоволствие, а една от философиите й е, че то е ритуал, който заздравява семейството. Затова тя учи семейните двойки да укрепват любовта и секса, като готвят заедно.

Нямаше как на днешния ден да не ви поглезим с една от вкусните й рецепти. И понеже няма нищо по-изкушаващо от френските сладкиши – voila! Ето как да си направите шоколадовата торта на Джулия Чайлд.

 

Необходими продукти:

около 120 гр. млечен шоколад

2 с.л. ром или кафе

1/2 чаена чаша масло

2/3 чаена чаша захар (смесва се с маслото)

3 жълтъка

3 белтъка

1 щипка сол

1 с.л. захар (разбива се с белтъците)

1/3 чаена чаша натрошени бадеми

1/4 ч.л. Бадемов екстракт

1/2 чаена чаша брашно

 

За шоколадово-маслената глазура:

60 гр. шоколад

2 ч.л. ром

5 – 6 ч.л. масло

 

Начин на приготвяне:

За тортата:

Предварително затоплете фурната до 350 градуса. Намажете с масло и поръсете с брашно съда, който сте избрали.

Поставете шоколада и рома (или кафето) в малък съд, захлупете го и го поставете в по-голям съд с почти вряща вода, но да не е на котлона.

Смесете добре захарта и маслото. Добавете жълтъците и бъркайте, докато получите еднородна смес.

Смесете белтъците и солата и разбъркайте добре. След това добавете и 1 с.л. лъжица захар и разбийте.

С гумена шпатула разбъркайте разтопения вече шоколад със сместа от масло и захар, а след това добавете натрошените бадеми и бадемовия екстракт. Веднага след това смесете и с една четвърт от разбитите белтъци. Постепенно добавяйте останалите белтъци и брашното, като не спирате да бъркате, докато от всичко не се получи еднородна, гладка смес.

Готовото тесто се поставя в съда, намазан с масло и поръсен с брашно, и внимателно се избутва към краищата му (най-добре става със гумена шпатула).

Пече се около 25 минути. Тортата трябва леко да бухне по краищата, а центърът трябва леко да се движи.

Изчакате поне час – два преди да нанесете глазурата.

А ето и как да я приготвите.

Разтопете около 60 гр. шоколад и 2 ч.л. ром на водна баня за около 5 минути. Постепенно смесете с 5 – 6 ч.л. масло, като не спирате да бъркате. Изчакайте да се изстуди до получаването на удобна за нанасяне консистенция и поставете на тортата. Най-добре е да размажете глазурата със широк нож или шпатула.


 

Коментари към "Рецепта за шоколадовата торта на Джулия Чайлд ":
Най-четени
Точно навреме за летните забавления: Лесна и свежа, охлаждаща, домашна мъгла за кожа Точно навреме за...

Овлажняващ и охлаждащ продукт...

17:53 | 08-12-19| Виж цялата статия
 
Как да си направите натурален грим и защо трябва да смените закупения Как да си направите...

Рецепта за очна линия, сенки,...

18:00 | 08-13-19| Виж цялата статия
 
Не просто тропически плод: лечебните ползи от ананаса за цялото ви тяло Не просто...

Незаслужено пренебрегван...

17:01 | 08-14-19| Виж цялата статия
 
Хранителните предимства на ваниловите шушулки за ума и настроението Хранителните...

Ванилията е богата на манган,...

17:24 | 08-21-19| Виж цялата статия
 
10 съвета за по-cияйна коса 10 съвета за по-cияйна...

Вижте кои са те!

17:37 | 02-26-19| сияйна коса...
 
Юпитер става директен и най-накрая ще мислим ясно Юпитер става...

Край на ретроградния Юпитер

12:22 | 08-15-19| Виж цялата статия
 
Салатен дресинг с тахан Салатен дресинг с...

Лесен, бърз и полезен сос за...

11:03 | 03-30-19| Виж цялата статия
 
Домашни маски за лице за кожа предразположена към акне Домашни маски за...

  За бързо и лесно...

11:57 | 04-01-19| домашни...
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg