Хапвали ли сте си рибен гювеч? Мммм, много е вкусен. Особено... ако е по-бургаски! Или както се казва на местен диалект: „Въъййй, харабийска работа, ей!“.
Стига с шегите обаче! Това наистина е чудесно ястие. Как става ли? Ето как...
Необходими продукти:
риба
2-3 глави кромид лук
1-2 моркова
1 глава целина
3-4 скилидки чесън
6-7 домата
100 мл олио
50 мл бяло вино
4 с. л. галета
1 лимон
черен пипер
бахар
дафинов лист
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства и измива, а после се посолява и се оставя да престои около 1/2 час.
През това време лукът и чесънът се нарязват на тънки филийки, морковите и целината - на кубчета, а доматите се обелват и се нарязват на дребно.
Нарязаният зеленчук (без доматите) се поставя в гювеч или тавичка, посолява се, разбърква се добре и се задушава до полуомекване.
Към него се прибавят подправките, доматите, рибата и филийка от лимона.
Бургаският рибен гювеч се полива с олиото и виното, поръсва се с галетата и се пече в средно силна фурна (180 -200 С).
Добър апетит!