Светещи в тъмното велоалеи се тестват в Полша

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно


Захранвани със слънчева енергия, блестящите в тъмното велоалеи в момента се тестват в близост до Лидзбарк Вармински в северната част на Полша. Когато е напълно заредена, синтетичната материя може да осигури до 10 часа светлина според създателите на материала, от който са направени алеите – (TPA Instytut Badan Technicznych Sp. Z o.o ).

 

Проектът, e подобeн на концепцията на Starry Night Bike Lane Studio Roosegaarde, Холандия, но се различава по използваната технология. Студиото на дизейнера Даан Розегарде използва LED-захранване, със светодиоди и то осигурява временен ефект. Даан Розегарде изпробва първо идеята си върху участък от магистрала в Холандия, като в боята слага фото-луминесцентен прах. Маркировката позволява да се намали или дори да не се използва улично осветление.
Ефектните велоалеи в Полша използват изцяло захранване от слънчевата енергия.

 

 

Проектът е все още в тестова фаза и ще бъде интересно да се види дали материалът ще се окаже подходящ за велосипедни алеи и други обществени нужди. Това ще намали необходимостта от електрическо осветление и може да помогне за спасяване на планетата.
Дано проектът бъде успешен и се разпространи в Европа и защо не България?


 

Коментари към "Светещи в тъмното велоалеи се тестват в Полша":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg