Световен ден без сутиени

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Въпреки, че произходът на Световния ден без сутиени е неясен, той се отбелязва от 2011 година и носи послание за повишаване информираността за рака на гърдата. Това послание включва и разпознаване на симптомите на заболяването и препоръчване на редовни самостоятелни изследвания в борбата срещу рака на гърдата. Чрез социалните мрежи, това събитие цели да насърчи жените да оставят сутиена вкъщи на 13-ти октомври.

 

Всъщност целият октомври е месец посветен на Информираността за рак на гърдата. 14-ти октомври например е т.нар. Розов ден или „Big Pink” – ден за насърчаване на организирани събития и носене на розово за събиране на средства и информираност в грижите при рак на гърдата.

Така че, защо жените навсякъде избират точно хвърлянето на сутиена, за да се повиши информираността за тази ужасна болест? Жени, които са преминали през битка с рак на гърдата често се налага да носят протеза, за да скрият факта, че са имали рак на гърдата или отстранени гърди, и не са в състояние да се откажат от сутиена като резултат. Чрез свободния ден без сутиени може да се повиши осведомеността, и да се помогне на други жени за предотвратяване на този негативен опит.

 

Историята на сутиена може да проследи до Древна Гърция , където движението е било от голямо значение и незакрепеният бюст възпрепятствал спортуването, следва корсета и т.н. И въпреки опитите на няколко господа и дами да патентоват изобретенията си в края на 19 век, Първият модерен сутиен е патентован от германката Кристин Харт през 1889 г. Зигмунд Линдауер от Щутгарт- Германия, разработил първия сутиен за масово производство през 1912 г. и го патентова през 1913 година. Първият официален американски патент за сутиен (и може би най-известeн) е получен от Мери Фелпс Джейкъб през 1914 г. Богатата, светска дама не била удовлетворена и и изобретила собствен вид бельо от копринени кърпички, панделки и въжета. Тази „измишльотина” днес наричаме сутиен.

Оригиналният призив на първия ден „No Bra day” звучи горе долу така:

Гърдите са прекрасно нещо . Всички сме на едно мнение. И какъв по-чудесен начин да изразим как се чувстваме от това да подкрепим за един цял ден свободата на гърдите? Жените са невероятни създания, гърдите им също. Нека да прекарат деня в освободени от своя затвор.
Дами, освободете гърдите си за 24 часа чрез премахване на онези страшни (но на моменти толкова полезни) сутиени. Нашата напереност и закачливост не трябва да бъдат скрити. Време е светът да види с какво бяхме благословени . Гърдите ви може да са колосални, очарователни, миниатюрни, пълни, фантастични, чувствителни, лъскави, подскачащи, гладки, нежни, все още цъфтящи, розови, забавни, копринени, подобни на желе, весели, хубави, палави, пухкави ... Но най-използваната дума, която описва гърдите на 13 октомври трябва да бъде свободни!

Господа, вие може да участвате също! (Не само жените са застрашени от рак на гърдата, това е мит. ) Вашата задача ще бъде да подкрепите дамите, носейки нещо лилаво. То може да бъде лилава вратовръзка, лилави боксерки, лилави чорапи, Вашата подкрепа означава твърде много за нас.
Ако носенето на сутиен е задължително за някои дами на този ден, може да подкрепите деня чрез носенето на нещо лилаво.

П.С. Носенето на бели тениски на 13-ти октомври не е приемливо, а се препоръчва!

Ракът на гърдата е нещо, което трябва да се вземе на сериозно и да се проверява редовно.


 

Коментари към "Световен ден без сутиени":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg