Свят в цвят

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Ти и той

Всеки знае и употребява изрази ката „червена лампичка”, „черни мисли”, „бели пари”, „зелена светлина”...Какво всъщност представляват цветовете и какво е тяхното влияние върху нас?

Какво твърди физиката: Слънцето е основният източник на светлина и цветовете на всичко около нас  можем да видим само, ако е облъчено със светлина. Светлина е електромагнитно лъчение, което се движи със скорост около 300 хиляди км/сек. Това, което наричаме цветове, всъщност е свойството на обектите да поглъщат и отразяват светлината и така бялата светлина, която достига от слънцето до даден обект ние можем да възприемем цветово като:

черна – ако почти цялата е абсорбирана от обекта;

бяла – ако почти цялата бъде отразена от обекта;

различни междинни цветове в зависимост от съотношението между погълната и отразена светлина.

 

Какво твърди биологията: Светлината, отразена от обекта, преминава през човешките очи и се трансформира в нервни импулси, които създават усещането за цвят в нашия мозък. Ретината съдържа свето-чувствителните клетки, които са високо специализирани за разпознаване на светлинните лъчи. В резултат от тяхната работа от зрителните нерви до мозъка достига информация, която се преработва и така добиваме цвета в картината на околното пространство.

 

Какво твърди психологията: От детска възраст свързваме обектите около нас с определени цветове: портокалът е оранжев, тревата е зелена, небето е синьо. Тези съчетания закрепват в мозъка ни определени съответствия между обекти и цветове, които постепенно прерастват и в различни цветови асоциации. Модерно направление, наречено психология на цветовете, изучава устойчивите връзки между цветовете и чувствата.

Цветовете носят и емоционален заряд, за това саспособни да въздействат върху волята и действията ни. Те могат да бъдат и средство за предизвикване на внимание и вземане на решения. Ето някои общоприети асоциации при мнозинството от хората:

Червен- динамика, възбуда, любов, революция

Оранжев - подбуждащ, надменен

Жълт - щастие, живот, наука, сила

Зелен -  весел, живот, сила, ново начало

Син - свежест, лекота, мъдрост, интелигентност

Виолетов - успокоение, меланхолия, подтиснатост

Бял - чистота, невинност, милосърдие

Черен - тъга, смърт, скръб

Различни организации и световни корпорации целенасочено използват в логата и  рекламните си послания въздействието на  цветовете върху нашето съзнание.

Световни търговски концерни в сферата на хранителновкусовата индустрия като Мак Доналдс, Кока Кола, KFC, Кауфланд са решили своите лога основно в червен цвят, защото този цвят се забелязва отдалече, привлича вниманието, подбужда към активност.

Организациите, които искат да внушатстабилности доверие, често използват, синия цвят в запазените си марки. Ще видите това в символите на UNCEF, UNESCO и други благотворителни и държавни организации.Facebook са избрали синия цвят, за да предразполагат феновете си към споделяне.

Цветовете са навсякъде около нас и ни предават различни съобщения. Вгледайте се, разгадайте ги и помислете до колко се поддавате на целенасочена цветова „манипулация“.

А какво да кажем за въздействието на многоцветието? Комбинацията от ярки цветове внушава разнообразие и жизненост. Обличайте се пъстро, живейте цветно, за да изразите цялата гама от емоции, които носите в себе си.

Напоследък стават популярни т. нар. Цветни партита, на които хората се обличат  в ярки и цветни дрехи, преди да отидат да се повеселят. Според психолозите, това значително повишава градуса на емоциите.

Такава е и основната идея на ClubR, които са нарекли своето 21-во  Sexy&Single Party „Оцвети нощта” и се надяват заедно с 600 необвързани на 14-ти юни в club *MIXTAPE 5*да оцветят нощта в цялото многообразие на положителните емоции. 


 

Коментари към "Свят в цвят":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg