Силата на мислите

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Всеки човек е бил изправен през живота си пред голямо изпитание на духа, било от неуспех в бизнеса, провал на изпит или разочарование в любовта. Съвременният забързан и напрегнат живот ни поднася такива ситуации ежедневно. Не всеки човек обаче успява да се самомотивира, да мисли позитивно и да превърне поражението в победа. Как да постигнете всичко това? Отговорът ще откриете в следващите редове.


Мислите, емоциите и поведението са силно свързани по между си и всяко едно от тях може да промени останалите.


Вуду магиите, изцелението чрез вяра, ефектът плацебо и хипнозата са сериозно доказателство за силата на мислите. При вуду магиите в омагьосания човек се заражда силен страх и чувство за безнадежност, произтичащи от неизбежно наближаващия край. Лечението чрез вяра на религиозни места или от харизматични лечители се състои в придобиване на спокойствие, енергия и силна вяра дори в малкия напредък и така се обръща по-малко внимание на проблемите или симптомите. Предполага се, че вярата в изцелението намалява безпокойството и чувството за болка, а това има ползотворен ефект върху самите процеси на болестта. По този начин може да се облекчи даден емоционален проблем или да се превъзмогне физически такъв.


Ефектът плацебо е психологически трик, при който се използва убеждението на пациента, че приема ефективно лекарство. Всъщност се използват безвредни имитации на лекарства, като малки бонбони или инжекции със солена вода, но много често това облекчава болката или симптомите. Изследователите нямат научно обяснение за ефекта плацебо, но всички обяснения за изцелението чрез вяра са приложими и тук.


Хипнозата или способността за внушение е също ярък пример за силата на мислите. Това, разбира се, не означава, че за да преодолеете негативните си мисли ви, трябва часовник с махало или вуду кукла.
Начинът на мислене действително е от голямо значение, защото влияе върху очакванията и действията ни във всеки един момент. Ако подходите към определена задача, мислейки си, „знам, че ще сбъркам, не мога да направя нищо както трябва’’, най-вероятно няма да имате особено желание да се постараете и може да възприемете напредъка си като нищожен. Този песимизъм може да ви накара да се откажете, обвинявайки лошото стечение на обстоятелствата или липсата ви на късмет. От друга страна обаче, ако мислите оптимистично и вярвате, че усилията ви ще дадат резултат, вие ще опитвате доста по-дълго време. Позитивни мисли като, „може би това ще проработи”, ви мотивират да прекарате повече време в опитване на различни неща и по този начин увеличават шансовете ви за успех.


В много ситуации успехът се дължи именно на постоянни опити и отказване да се предадеш въпреки даден провал. Хората оптимисти вярват, че успехът неизменно ще дойде и продължават да опитват, докато песимистите често се отказват и по този начин сбъдват собствените си лоши очаквания.


Представете си, например, че отидете на някакво обществено събитие, мислейки си, „аз съм скучна, никой няма да ме хареса” или „няма да направя добро впечатление”. С тази песимистичната настройка и чувствайки се некомфортно, вероятно ще общувате много малко и няма да се осмелите да направите първата крачка. Съвсем логично, подобно дръпнато поведение рядко води до сприятеляване, но вие най-вероятно ще възприемете факта, че никой не ви е заговорил като още едно доказателство за вашата безинтересна натура. Ако от друга страна, отидете на това събитие също толкова неуверени, но разсъждавайки, „много хора се притесняват в началото, ще се концентрирам върху това да съм дружелюбна” и „ няма нужда да съм перфектна, ще престана да се тревожа”. Тези мисли ще ви помогнат да се смесите с тълпата и да упражнявате комуникативните си умения. Може да не намерите приятел точно там, но вашите мисли и действия със сигурност ше доведат до създаване на приятелство на някое друго място.


Мислите ни оказват огромно влияние и върху емоциите и личните ни проблеми. Негативните мисли често са свързани с лошо настроение и депресия, а позитивните карат човек да се чувства щастлив. Доказано е, че мисленето за ситуации, в които сме били щастливи, тъжни или ядосани, често възражда отново тези чувства. Представете си, колко зле бихте се почувствали ако прекарате 20 минути, мислейки за най-лошите неща, които някой ви е казвал или причинил, най-лошите моменти от живота си, всички свои грешки и недостатъци. Именно затова промяната в негативното мислене допринася изключително много и за промяна в емоциите и преодоляване на личните проблеми. Колкото по-негативно мислим, толкова по-зле се чувстваме. Позитивните мисли ни помагат да гледаме на нещата от по-добрата им страна и да действаме по-ефективно. Оптимистичното мислене повишава шансовете ни за успех в работата и живота.


Силата на мислите е безспорно неограничена и затова отговорът на въпроса как да превръщате провалите в успехи и да не се отказвате от целите и мечтите си, се крие единствено във вас самите. Начинът на мислене може да превърне живота ви в рай или ад. Вие решавате как искате да го изживеете.


 


 

Коментари към "Силата на мислите":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg