Скъпи, напуших децата

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

19 годишна майка кара тригодишното си дете да пуши. Скандал/Потрес/Възмутително – да, ама не!

Всички медии гърмят за тази новина, появяват се психолози, педагожки, социални работници, консули от различни странни – заявявайки една теза, а именно: Това е ненормално, неморално, затвор за майката.

И какво ще постигнете с това? Обществото реагира като ощипана госпожица на нещо, което така или иначе вече е станало, а и видимо не е за първи път.

Гледах клипчето, което е качено в Интернет над 12 пъти. Забелязах малките детайли: това, че семейството има голям и хубав телевизор, симпатичен интериор , скъпи цигари, които майката е имала пари да си позволи. Това значи, че майката не е изпаднала жена от някое гето, напротив – тя е домакиня на хубав дом. Тогава кое я е подтикнало да направи подобно нещо. Каква е причината, за да се стигне до тук. Отговори много.

Според някои медии, тя е заснела това клипче, за да отмъсти на съпруга си, заради неизвестна причина. Според друга, това е метод на възпитание, чрез който тя се е опитала да ''даде на децата си цигара в ръката им'' с цел те да не го правят зад гърба й.

Виновна ли е майката? – Според мен, НЕ! Виновна ли е държавата? – Според мен, ДА!

Всяка година, хиляди майка изхвърлят децата си до кофи и варели, с ясната мисъл, че детето може да умре.

Всяка година хиляди българки пушат докато са бременни, пушат докато децата са им малки. Така превръщат все още неродените си деца в пасивни пушачи, а както виждаме в последствие и в активни. Какво трябва да направим ние? Да спрем тютюнопушенето? Да осъдим майките на затвор без право на помилване? Не, ние сме безсилни. Защо тогава се нахвърляме на тази майка, която дори е решила да покаже открито и ясно на обществото какво прави зад дръпнатите завеси на дома си.

Не съм съгласен с подобно отношение към жената. Тя не е виновна, че обществото и е показало как да се държи. Тя не е виновна, че живее в държава, която дори не може да забрани тютюнопушенето на обществени места и да въведе ясна забраната за купуване на тютюневи изделия на лица под 18 години. Има закон, ще кажете вие. Има, ама няма! Купих първата си кутия цигари, когато бях на петнайсет. Без проблем, от голям супермаркет. Защо никой не ме спря? Защото законите не действат.

Защо майка дава на децата си да пушат?  Защото знае , че има пълното право да го направи. Без никой да може да я спре.

Докато живеем в държава, в която можеш безнаказано да изхвърлиш детето си в контейнер, ще търпим да гледаме бебета пушачи. Ако не ви харесва, не слушайте новини и не съдете хора, може да попаднете в същата ситуация.


 

Коментари към "Скъпи, напуших децата":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg