Спри да се бориш с трудностите, те са част от целта ти

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата


– Учителю – попитал веднъж ученика – защо съществуват трудности, които ни пречат да постигнем целта си, карат ни да се отклоним от избрания път и се опитват да ни накарат да признаем слабостта си?
Това, което ти наричаш трудности – отвърнал учителят – всъщност е част от твоята цел. Спри да се бориш с тях. Просто имай предвид, че винаги ще ги срещаш по пътя, който избереш. Представи си, че стреляш с лък. Мишената е далеч, а падналата сутрешна, гъста мъгла ти пречи да я видиш. Нима ще се опиташ да се пребориш с нея? Не, ще чакаш да подухне вятър и да я разсее. Тогава ще видиш желаната цел, но вятъра ще попречи на точността на стрелата ти, тъй като ще я отклони от нейния полет. Ще се опиташ ли да попречиш на вятъра? Не, ти ще се постараеш да определиш посоката му и ще изстреляш стрелата си след като коригираш ъгъла ѝ. Лъкът е тежък и ти е трудно да го вдигнеш и да дръпнеш тетивата му. Как ще постъпиш? Ще се опълчиш срещу лъка или ще започнеш да тренираш мускулите си, дърпайки все по-силно и по-силно тетивата?


– Но, учителю, – казал ученикът – има хора, чиито лъкове са леки и гъвкави и стрелят винаги в ясно и тихо време – казал обиден ученикът. – Защо точно моят единствен изстрел ще срещне толкова много препятствия по пътя си? Нужно ли е целият свят да се съпротивлява на моето желание да вървя напред?
Никога не гледай другите – усмихнал се учителят. – Всеки човек си има свой собствен лък, своя цел и свое собствено време за изстрел. Някои успяват да уцелят мишената с един единствен удар, на други им е нужно време, за да се научат да стрелят.


Учителят снишил гласа си и се навел към своя ученик:
– И още една тайна искам да ти разкрия, момчето ми. Мъглата не се спуска на земята, за да попречи на изстрела ти, вятърът не духа, за да отклони стрелата от пътя ѝ, а тежкият лък не е създаден такъв, за да осъзнаеш своята слабост. Всички тези неща съществуват сами по себе си. Ти решаваш дали ще можеш в тези условия да достигнеш целта, която си набелязал. Ако мислиш, че няма да успееш, започни да се упражняваш с лъка или усмири гордостта си и си избери по-лесно достижима цел. Цел, в която ще можеш да стреляш от упор...
 


 

Коментари към "Спри да се бориш с трудностите, те са част от целта ти":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg