Спрях да помагам на хората, просто така. Направи го и ти

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

"Майка ми ме научи никога да не давам съвети, ако не ми ги поискат, нито да се опитвам да помагам на някого, освен ако той не ме помоли  за това. Винаги съм си мислел, че може би тя е просто студен човек.  Когато пораснах,  започнах да осъзнавам, че е права. Майка ми е един от най-милите хора в живота ми. " Това са думите на CamMi Pham  успешен блогър, който съставя 3 правила за подпомагане на хора. Ние ще ги последваме веднага.

1.       Спрете да помагате на хора, които не го заслужават.

Стартиращите нов бизнес  често ме питат за съвет. Аз знам, че започването на дейност е трудна работа – правил съм го и аз. Въпреки това, спрях да споделям на познанията си безплатно. Преди това, хората постоянно ме викаха да пием кафе само за да "вземат информация от мен." Но тези, които имат няколко милиона долара, във фондове за рисков капитал и в банковите си сметки не трябва  да използват моя опит безплатно, особено ако  дори не си правят труда да платят за моя чай. Това не е приемливо!

Те не разбират, че имам нужда от пари, за да изхранвам семейството си и да плащам сметките си. Те не осъзнават, че трябва да бъдат спазени сроковете по време на работа ми.  Дори не преминава  през съзнанието им, че за да компенсирам времето, прекарано с  тях, аз ще трябва да работя до 2 часа сутринта на следващия ден!

Ако те наистина мислят, че времето ми не струва нищо и аз нямам време за тях!

 

Ако хората не им пука за вас, не им помагайте. Те не заслужават вашата помощ.

Хората винаги ще се опитват да ви използват, ако им позволите. Нямате достатъчно време, за да помогнете на всички. Помогнете само на тези хора, които наистина го заслужават. И не забравяйте:  за да можете да помогнете на другите,  първо трябва да помогнете на себе си!

2.       Спрете да помагате на хора, които не оценяват помощта ви.

Моята най-голяма слабост е, че обичам да помагам на хората. Помагам, независимо дали го искат от мен или не. Но никога не знаеш кога този подход ще те нарани.

Един от моите бивши клиенти не се справяше добре. Моят екип прекара няколко дни да анализира всички данни, за да разберем какъв е проблема. Това всъщност не е част от нашата работа и ние не таксувахме клиента. В резултат на това, открихме някои сериозни недостатъци в неговия бизнес модел и стратегия. Но веднага след като показахме на клиента нашите констатации, той ни „застреля” на място!

Направихме този анализ от състрадание към клиента. Но му казахме това, което не искаше да чуе и  накрая се стигна до това че клиента ни намрази, че дадохме професионално мнение.

 Най-лесният начин да превърнете вашия приятел във враг е да му предложите съвет, който не иска да чуе.

 Ако аз предлагам  на някого да помогна, всъщност искам да помогна. Но много често, хората не са готови да приемат помощта ми. Всичко е наред.

 

3.       Спрете да помагате на хората, освен ако не сте 100% сигурни, че ще се справите със задачата.

Преди няколко години, родителите ми бяха извън страната и ме помолиха да се грижа за тяхната къща. Аз се съгласих, въпреки че нямах представа как да поливам растенията. Така че някои от цветята поливах твърде много, а други получиха твърде малко вода. Когато родителите ми се върнаха, всички стайни растения бяха увехнали. Ако те не бяха помолили мен за помощ, някой, който е добър в домакинството щеше да го направи, и цветята на баща ми щяха да са живи. От тогава, родителите ми никога не са ми позволявали да докосна растенията отново.

Ако не разполагате с необходимите умения или време да помогнете на някого,  това ще навреди повече, отколкото да е от полза.

Предлагането на помощ, когато не сте сигурни, че ще се справите с тази работа не е добро решение. По този начин, вие само ще лишите хората да намерят по-добър кандидат. Може да звучи странно, но добротата ви може да нарани хората  понякога. Един от най-лесните начини да се унищожи една връзка с някой, е да предложиш помощ, която не можеш  да  осъществиш.


 

Коментари към "Спрях да помагам на хората, просто така. Направи го и ти":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg