Средиземноморската диета може да помoгне срещу рак на гърдата

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

 

Средиземноморската диета отдавна е призната за една от най-здравословните и добри диети, но съвсем ново изследване показва, че богатият на плодове, зеленчуци, риба и зехтин режим на хранене предотвратява нова поява на рак на гърдата.

Начинът на живот и наднорменото тегло са известни като рискови фактори за рак на гърдата при жените, но напоследък учените се интересуват особено много от това дали конкретни хранителни навици играят роля за първоначалната му поява или за повторна такава.

Изследването, представено на среща на Американското общество за клинична онкология в Чикаго, е проведено в Италия и сравнява навиците на 307 жени, които са с ранна диагноза рак на гърдата. 199 от тях били помолени да се хранят според средиземноморската диета – това включвало четири порции зеленчуци, три порции плодове и една порция пълнозърнести храни на ден, както и четири или повече порции риба на седмица, малко червено месо и изобилие от зехтин. Позволявало им се и по една чаша алкохол на ден.

Изследователите от болница Piacenza в Италия открили, че след три години 11 от жените от групата, която се хранела нормално, страдали от рецидив на рака на гърдата, докато в другата група, която спазвала средиземноморска диета, нямало рецидиви.

Експертите обаче казват, че проучването е малко и ограничено, но поставя актуален проблем и предизвиква интерес към по-нататъшното му изследване. Темата за начина на живот, съответно и хранителните навици, и как те влияят върху появата или рецидивирането на рака на гърдата представлява сериозен интерес за учените.

Но резултатите от различните изследвания се оказват противоречиви. Не е напълно ясно дали има специфична диета или конкретни храни, които могат да предотвратят заболяването. От друга страна, физическата активност е много полезна за предпазване от рак.

В крайна сметка досегашните проучвания показват, че по-скоро ефектът е свързан не толкова с хранителните навици, колкото с наднорменото тегло. При всички положения са необходими повече изследвания. Засега резултатите показват, че средиземноморската диета може и да помогне срещу рака на гърдата, но са необходими по-задълбочени изследвания, които ще отнемат много повече от три години, за да бъде потвърдено влиянието на диетата. Ще са необходими и повече жени, които да се включат, за да се установят биологичните причини за ефекта от диетата.


 

Коментари към "Средиземноморската диета може да помoгне срещу рак на гърдата":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg