Страхът от наказание кара децата да лъжат

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Ако детето ви лъже често, замислете се дали причината не е във вас? Психолозите са абсолютно категорични – децата лъжат, когато ги е страх от наказание. Съответно най-много лъжат децата на строгите родители. За съжаление възрастните не винаги осъзнават какви поражения нанася налагането на тяхната воля. А и не винаги се замислят…

Да слуша, да мълчи, да покрива вашите изисквания, да следва пътят, който смятате за най-правилен, да придобие вашите убеждения… всичко това мачка психиката и индивидуалността на детето. Може и да сте горди с успехите в училище, например, но помислете на каква цена се постигат те? Другите възкликват: „Ах, какво добро и възпитано дете!“, но това гаранция ли е, че детето ще преуспее в живота? Че ще бъде щастливо, уважавано, обичано?

Нека се върнем на лъжата. Какво представлява тя за един възрастен? Нещо лошо, разрушаващо доверието, обиждащо личността. Сега ще ви кажем какво е лъжата за детето – метод за създаване на пространство, което не разрушава психиката и спокойствието му.

Така че, внимавайте с наказанията. Внимавайте с изискванията. Насърчавайте силните страни на детето, вместо да се стремите да го направите добро във всичко. Кому е нужно това? Време е да се отърсим от това „какво ще кажат хората“ и да гледаме щастието на собственото си семейство, на най-ценното ни – децата!

Говорете с тях като с равни – обяснете, защо сте ядосани, защо се чувствате разочаровани, защо сте очаквали друго, защо трябва да се случи друго. Така много по-лесно мъничето ще научи, че действията имат последици, че чувствата на другите също за важни. Изхвърлете от речника си изречения от рода: „Защото така!“, „Защото аз казвам!“, „Малък/ка си да разбереш.“, „Никой не те пита!“. И ще се радвате пред вас да расте една достойна личност, желаеща и можеща да постигне успех. Личност, която ви се доверява, която ви възприема като приятел, която един ден ще ви бъде безкрайно признателна за всичко.

 

Вижте още:

Защото децата разбират всичко!

На какво един баща трябва да научи своята дъщеря
 


 

Коментари към "Страхът от наказание кара децата да лъжат":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg