Съветите на учените - как да тренираме волята си?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Мразим понеделниците, не само защото трябва да ходим на работа, но и защото повечето цели, които си поставяме започват от понеделник. Ще сра цигарите, ще започна фитнес, ще мина на диета- и всичко това от понеделник.

Д-р Фог от Станфордския университет, който се е посветил на изучаването на човешкото поведение през последните 20 години, е намерил най-добрата формула човек да се научи на воля.

Методът му включва 5 стъпки, чието спазване ще ви отведе до крайната цел.

1. Идентификация: както при разрешаването на всеки проблем, идентифицирането винаги е първата стъпка.

2. Малки навици: за да стигнем до крайната цел, трябва да си създадем мини цели по пътя, които да следваме една след друга. Така ще се чувстваме мотивирани през цялото време.

3. Стръв: нещо, за което да се хванем, докато постигаме мини целите.

4. Празнуване: всяко малко постижение трябва да бъде отбелязвано по подобаващ начин.

5. Постигане: в края на пътя, ние ще видим как можем да постигнем основната цел и дори други цели, които изобщо не сме мислили да постигаме.

Този метод "стъпка по стъпка" има защо да е успешен. Колкото и странно да звучи, тези модели на човешкото поведение са точно същите, които са следвали гиганти като Google, Facebook или Instagram, за да влязат в нашия живот. Според Фог придобиването на навик е много по-полезно нещо за нашето самочувствие, отколкото да не се прави нищо. С навика се добива увереност, която пък ни кара да правим по-лесно крачките напред.
 


 

Коментари към "Съветите на учените - как да тренираме волята си?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg