Съвети за храненето от Петър Дънов

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Петър Дънов, наричан още Беинса Дуно или Учителят, е най-известният български духовен учител. На българския пазар има огромен брой негови книги и беседи. Бялото братство, което той формира, до ден днешен има съмишленици по целия свят, които разпространяват мъдростта и предписанията му.

В неговите просвещения се обяснява всичко онова, което е казано в Библията и Завета на Исус и християнството, но с много по-прости думи, способни да достигнат до сърцето на всеки.

Едни от най-важните съвети, които Петър Дънов дава, дори според самия него, са тези за храненето. Всеки си мисли, че яденето е нещо обикновено. Според него обаче то е най-важното нещо на Земята. Казва, че хората ядат, но не разбират смисъла на храната, който е скрита в нея.

Самото хранене е цикъл като кръговрата на живота: колапс и експанзия. То е наука за трансформиране на енергии от едно състояние в друго. Грубата енергия се трансформира в умствена, а тя - в духовна.

Мазнини, белтъчини, въглехидрати - всеки хранителен елемент трябва да се пригоди към специфичността на отделния организъм.

Първоначално, както казва Дънов, Бог казва на човека да се храни само с плодове. Съгрешавайки и особено след потопа, му се разрешава да се хрании с месото от животните. Единствената забрана е за животинската кръв. Това е историческото обяснение за месоядството. Когато дойде моментът човек да се върне към изначалното, той пак ще заеме първоначалното си положение, т.е. – пак ще се храни само с плодове.

Относно вегетарианството, Учителя казва, че това е неправилно схващане за диета. Природата е дала на всеки това от което се нуждае и не бива изкуствено да се ограничава. Всеки трябва да избере подходящата за себе си храна, която дава най-добри резултати за него.

Когато се говори за вегетарианството и изначалното, трябва да се има предвид, че не става дума само за яденето на месо и млечни продукти. За изчистване на душата се иска много повече. Плътските желание са на челно място в графата, защото това отново е поход към плътта.

Обобщено с прости думи, Петър Дънов съветва да се възползваме от нещата които ни заобикалят благоразумно, като първо мислим какво правим. Месоядството е грях, но той ни е позволен до момента, в който не настъпи промяната.

От общо практична точка неговите съвети са:

- Да не ядем ако не ни се яде. Посяга се към храната само ако си гладен;

- Спираш да ядеш, когато ти е най-приятно - в стомаха трябва да има място за поне още 20 хапки, за да може свободно да храносмила;

- Трябва да се храним вечер, преди залез и сутрин - след изгрев. Никога по тъмно;

- Яде се бавно.

„Когато стомахът работи добре, тялото е здраво” – Петър Дънов


 

Коментари към "Съвети за храненето от Петър Дънов ":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg