Сънят е важен за паметта

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Счита се, че сънят влияе на паметта и когнитивните функции на мозъка.

Колко по-дълго можем да запазим способността си да помним, се оказва че доста зависи от осигуряването на качествен сън в по-млада и средна възраст.

Това доказват данни от ново проучване.

Изследователите смятат, че с напредването на възрастта започваме да спим все по-малко, даже и във фазата, която е важна за паметта.

Изводите на учените се базират на задълбочен преглед на над 200 проучвания, датиращи отпреди повече от половин век, които анализират връзката между съня и когнитивните способности.

В метаанализа са обособени три групи: младежи – между 18 и 29 години; на средна възраст – между 30 и 60 години, и възрастни хора – над 60 години.

Вземат се предвид и споделени данни относно средната продължителност на съня всяка нощ, колко време им отнема, за да заспят, а също и умората, която изпитват на следващия ден.

Става ясно, че участниците от първите две групи са склонни да спят повече, като качеството на съня е по-добро, отколкото на възрастните хора. Така обаче се подпомага паметта им по-късно в живота.

Интересен извод пък е, че качеството на съня сред хората, които са на 70-, 80- и 90-годишна възраст, оказва незначително влияние върху тяхната памет.
 


 

Коментари към "Сънят е важен за паметта":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg