Тази вечер ще наблюдаваме „Суперлуна”- най-голямата Луна от 68 години насам

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Довечера ще наблюдаваме невероятен спектакъл на първата Суперлуна  от  почти 70 години насам. Необикновено голяма и ярка луна ще се появи в нощното небе. В действителност, ако сте по-млади от 68 никога не сте били свидетели на този рекорд на Суперлуна в живота си.

 

Ню  Йорк, 2015

Днес, 14 ноември Луната ще бъде най-близо до Земята от 1948 година насам. Тя ще се появи с 14 процента по-голяма и 30 процента по-ярка от обичайното за  месечното пълнолуние. Разбира се,  тя ще си вижда само ако имаме късмета небето да не е покрито с облаци. По-голямата част от небето над Съединените щати например ще остане предимно ясно тази вечер. Най-добре луната ще се вижда от Северна Америка.

 

Суперлуна, Гластънбъри Тор, 2015

Ако се случи да пропуснем луната тази вечер, ще трябва да изчакаме до 25 ноември, 2034-та, така че и да ни отнеме известно време, нека да излезем навън довечера и да станем свидетели на впечатляващата луна.

Какво е Суперлуна?

Суперлуната обикновено се отнася до съвпадението на две явления. Едното от тях е, когато Луната е на 90% от най-близката си позиция до орбитата на Земята. Тъй като орбитата на Луната е елиптична по време на перигейя (най-близката точка до земята) е с около 30 хиляди мили по-близо до Земята, отколкото в  апогейа( най-отдалечената точка). Другият феномен е сизигия - астрономическо явление, при което центровете на  Земята, Слънцето и Луната се подреждат в една линия. В тези моменти наблюдаваме новолуние или пълнолуние. Когато перигей и сизигията съвпаднат  и Луната се намира на противоположната страна на Земята от Слънцето получаваме Суперлуна.

 

Най-близо до Земята Луната ще бъдена 14 ноември,в 11:22 часа по Гринуич.(13:22 ч. българско време). Пълнолунието или пика на Суперлуната ще бъде в 13:52 часа по Гринуич, 08:52 ЕТ (eastern time), или 15:52 ч. българско време. Въпреки това, ако не успеете да я видите в най-големия й пик, Суперлуната ще се появи пълна и ярка за обикновения наблюдател, един ден преди и един ден след пика. Това означава, че тази вечер наблюдаваме много близка до пълната фаза на Луната. Щом падне нощта, Суперлуната ще бъде видима от всяка точка на света.

За да се насладите на по-добър изглед на Суперлуната тази вечер, препоръчваме да излезете извън града, където липсва блясъка на градските светлини.


 

Коментари към "Тази вечер ще наблюдаваме „Суперлуна”- най-голямата Луна от 68 години насам":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg