Тази японска техника ще победи мързела за 1 минута!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

На всеки му се случва да го мързи и понякога се отдаваме на мързела. Това обаче в някои случаи носи своите последствия и те са свързани не само с нас , но и с тези около нас. Работата изостава, работодателят губи средства, докато ние си чатим и гледаме във Фейсбук.

Така че мързелът и слабата мотивация са нещо повече от обикновено губене на време.

Чувствате ли се зле от това? Искате ли да промените мързеливите навици?

Въведете японския принцип на Кайзен (Кайдзен). Това е японска философия за пътя на самоусъвършенстването.  Кайзен е японска дума съставена от "кай" (промяна) и (д)зен ( в смисъл на "мъдрост").

Според ca.kaizen.com  Кайзен (трябва да е официално, нали?) е практиката на непрекъснато развитие. Първоначално е въведена в западния свят от автора Масааки Ямаи.

Днес се използва в практиката на програми за развитие на служители в много организации.

Един от основните принципи на Кайзен е, че големите промени са резултат от малки промени за определен период от време. Това може да предотврати пренатоварването и неуспеха от опита да се справим с една голяма задача или проблем наведнъж.

Например, да речем, че трябва да изпълните едно от най-големите предизвикателства, известно на западния свят: сглобяването на мебели.

Не знам за вас, но всеки път, когато пред мен има нов комплект за сглобяване, се фрустрирам, когато продължавам да гледам готовия продукт на кутията и се чудя как са го направили.Съгласно принципа на Кайзен, трябва разбиете тази по-голяма задача на по-малки интервали от време. Така че например слагам таймер за една минута и казвам „Добре, ще работя върху сглобяването на чекмеджетата на това бюро за около минута“.

В цялостната схема за сглобяване на мебели една минута не е нищо и така до момента, когато изтече времето, всъщност ще постигна осезаем резултат. Тогава мога да повторя.

Съвети

Ако примерът с  мебелите не е добър, позволете ни да споделим няколко съвета с вас, които открихме на www.kaizen-news.com:

1. Не се фокусирайте върху проблема през цялото време.

Въпреки, че това може да изглежда нелогично, всъщност може да бъде изключително освежаващо. Ако можем за момент да отстъпим от света на мебелното ми разочарование, това може да означава излизане навън за пет минути или дори сядане и включване на телевизора за малко. Никога не знаете откъде ще дойде вдъхновението и избягването от задачата за момент, увеличава шансовете за справянето с нея.

2. Научете другите как да правят неща, в които сте добри.

Ще се изненадате колко можете да научите, докато правите това. То е друг начин за увеличаване на вашата „мрежа за вдъхновение“, така да се каже. Някой, който е нов в нещо, със сигурност ще има различен начин на поведение и действие, което може да обогати вашето разбиране и знания по темата.

3. Първо се съсредоточете върху себе си.

Кайзен не е принцип,  който трябва да налагаш на всеки. Използвайте го първо върху себе си. Това не означава, че не можете да научите някой друг на този страхотен, нов принцип, който усвоявате, но основната мотивация, която трябва да движи самоусъвършенстването трябва да идва отвътре.


 

Коментари към "Тази японска техника ще победи мързела за 1 минута!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg