Тайната съставка на доматите, която кожата ви обича

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Искате наистина здрава, красива кожа? Е, решението е лесно - яжте домати!

Звучи като шега, но се оказва, че класическата комбинация от зехтин и домати е пълна с полезни свойства, които могат да направят кожата ви по-сияйна, да успокоят възпаленията, да намалят уврежданията от слънцето и да се борят с тънките линии.

Все повече и повече дерматолози казват на хората да приемат повече домати поради многото предимства на нещо, наречено ликопен - хранителното вещество, което кожата ви дори не е знаела, че й е необходимо.

Вижте и каква е връзката между вкусните домати и красивата кожа:

Какво точно е ликопенът?

Ликопенът е червено хранително вещество в семейството на каротеноидите, което дава на доматите, дините и гуавите техния отличителен червен оттенък.

Въпреки че се среща естествено в няколко червени и розови плодове и зеленчуци, доматите съдържат най-много ликопен, а колкото по- узрява, толкова повече ликопен съдържат.

Защо е толкова полезен за кожата?

Ликопенът е антиоксидант  с много ползи за кожата. Хранителното вещество не само премахва свободните радикали, но и индуцира собствения защитен механизъм на организма срещу оксидативния стрес и възпалението, повишавайки устойчивостта на кожата и позволявайки на кожните клетки да се справят по-добре с околната среда.

С по-прости думи, когато имате прекалено много свободни радикали, те стресират тялото. Антиоксидантите правят свободните радикали безвредни, спомагайки за намаляване на стреса, възпалението и признаците на стареене.

Какво точно прави ликопенът за кожата?

Антиоксидантите спомагат за предотвратяване и премахване на увреждането на колагена в кожата. Ликопенът спомага за предотвратяване на обезцветяването на кожата, промени в структурата й, фините линии и бръчките.

Ликопенът не може да върне часовника назад, но чрез увеличаване на приема, вие можете да повишите здравето кожата си и да предотвратите някои от фините линии, преди да започнат да се появяват. Важно е да се отбележи, че веществото  може да бъде от полза за всеки тип кожа, но работи особено добре за чувствителна и остаряла кожа.

Това обаче, което всъщност различава ликопен от всички други антиоксиданти, е потенциалният му ефект срещу увреждането от слънцето.

Едно проучване в Британския вестник за дерматология установило, че хранителните добавки с ликопен спомагат за предпазване на кожата от UV лъчи.

Малкото проучване установило, че участниците, които са приемали допълнителен ликопен, имали значително по-малко увреждания на кожата от слънцето в сравнение с групата, която приемала плацебо добавки.

Това обаче далеч не означава, че можете да разчитате само на доматите и да се откажете от слънцезащитния крем.

Има много антиоксиданти и витамини, които могат да помогнат на кожата ви, но ликопенът е изключително лесна съставка за добавяне към вашата диета.

Няколко допълнителни панички доматена супа няма да трансформират кожата ви, но редовно ликопенът изглежда наистина обещаващ за предотвратяване на щети и защитата на кожата от слънцето.

Ето защо, с приема на няколко допълнителни домати седмично, можете да извлечете двойна полза от тях - малко повече баланс в тялото и по-здрава кожа!

 


 

Коментари към "Тайната съставка на доматите, която кожата ви обича":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg