Твърде хубаво, за да е истина: Шоколадът е полезен за вашето здраве и учените вече знаят защо

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Фенове на шоколада, чудесни новини за вас!Изглежда, че малко шоколад е много повече от вкусна наслада и няма нужда повече да го считаме за виновно удоволствие.

Точно така, може да изглежда прекалено хубаво, за да е истина, но има доста проучвания които подкрепят факта, че шоколада има ред ползи за здравето.

Най-новото научно изследване, проведено в Дания, показва,че яденето на малко количество шоколад всяка седмица може да намали риска от предсърдно мъждене или неправилен сърдечен ритъм.За хората, които ядат шоколад 1-3 пъти месечно, е около 10% по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с предсърдно мъждене в сравнение с хората, които ядат шоколад по-малко от веднъж месечно.

Кой би помислил, че един  шоколадов десерт може да бъде удоволствие за сърцето, а не за душата? Но добрата новина не е само това!

Ето няколко други научно доказани ползи за здравето от яденето на шоколад.

Той е пълен с полезни минерали. Желязо, магнезий, мед, манган, калий, фосфор, цинк, селен - списъкът продължава. Най-голямо количество от тези хранителни вещества се съдържа в качествения тъмен шоколад, който също е мощен източник на антиоксиданти.

Шоколадът е полезен за сърцето и предотвратява атеросклерозата.Ако не вярвате вижте във Федерацията на американските дружества за експериментална биология и тяхното изследване което доказва, че тъмният шоколад помага за възстановяването гъвкавостта на артериите и  същото време да предотвратява белите кръвни клетки от залепване на стените на кръвоносните съдове; и двата ефекта намаляват риска от атеросклероза.

Намалява риска от инсулт.Според проучване, проведено във Финландия, консумирането на шоколад намалява риска от инсулт с 17% при групата мъже, които са били тествани. Друго, шведско проучване установява, че жените, които ядат повече от 45 грама шоколад седмично имат с 20% по-нисък риск от инсулт в сравнение с жените, които ядат по-малко от 9 грама шоколад на седмица.

Шоколадът помага за регулиране нивата на холестерола.Установено е, че какаото значително намалява лошия холестерол и повишава "добрия" холестерол при мъжете с повишен такъв.

Списъкът на ползите от шоколада за здравето дори не свършва! За тази вкусна почерпка също така е доказано, че подсилва паметта и съсредоточаването,  защитава кожата от слънчевите лъчи, сваля кръвното налягане, както и премахва стреса.

Готови ли сте да направите шоколада част от вашата здравословна диета?

Направете го с мисъл! Докато шоколадът може да се счита за здравословна закуска, умереността е ключът. Когато ядете тези вкусни шоколадови десерти, с тях идват и доста калории.

Освен това, не всеки шоколад е еднакъв.  Колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова по-добре за вашето здраве - черният шоколад има много полезни хранителни вещества, но горчивите и сладки версии съдържат голямо количество мазнини и захар. Опитайте се винаги да избирате най-малко 50-80% съдържание на какао: потенциални ползи за здравето на силно подсладения, преработен шоколад са съмнителни.

Хапнете си шоколад без вина!

Ако обичате шоколад, и мислите, че всеки трябва да знае колко здравословен всъщност е той ... Споделете тази статия!


 

Коментари към "Твърде хубаво, за да е истина: Шоколадът е полезен за вашето здраве и учените вече знаят защо":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg