Този витамин засилва имунната ви система и предпазва от респираторни инфекции

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Според изследователи от университета „Queen Mary” в Лондон, адекватен прием на определен витамин може да помогне за намаляване на риска от респираторни инфекции и да засили имунната ви система.

Изследователският екип изважда данни от 25 отделни проучвания на общо 11 321 участници. Те установили, че добавянето на витамин D към диетата осигурява защитен ефект срещу респираторни инфекции. Според водещия изследовател д-р Адриан Мартину, добавките с витамин D спомагат за намаляване на риска от развитие на респираторни заболявания като настинки и грип с 10%.

Връзката между витамин D и респираторните инфекции

 

Няколко други проучвания са открили подобна връзка между приема на витамин D и намаления риск от респираторни заболявания. В изследване от 2016 г. учени от Медицинския кампус на университета в Колорадо изследвали 107 пациенти със средна възраст 84 години. Някои пациенти получавали по-високи дози витамин D, а други пациенти получавали по-ниски дози витамин D. Изследователите установили, че пациентите, които са имали по-високи дози, показват 40% намаление на острите респираторни заболявания – ОРЗ след една година.

Водещият автор на изследването, д-р Адит Джинди, обяснява, че откритието на витамин D е "потенциално животоспасяващо". Той обяснява: "Има много малко средства за борба  с ОРЗ, особено след като повечето антибиотици не работят при вирусни инфекции. Но витамин D изглежда потенциално способен да предотврати тези инфекции.Ако резултатите ни се потвърдят от по-голямо проучване, високата доза витамин D, в идеалния случай ежедневното използване и дозиране, за да бъде сведен до минимум рискът, има потенциал за значителна полза за общественото здраве чрез предотвратяване на ОРЗ за големия и нарастващ брой население в световен план.

 Още едно проучване разкрива, че по-високият прием на витамин D може да намали риска от инфекции на дихателните пътища. По време на проучването изследователите са тествали 140 доброволци. Те получават добавки от витамин D или плацебо. Изследователите установяват, че пациентите от групата на витамин D показват 25% намаление на инфекциите на дихателните пътища в сравнение с тези от плацебо групата.

Изследователят д-р Питър Бергман обяснява: "Нашите изследвания могат да имат важни последици за пациентите с рецидивиращи инфекции или компрометирана имунна защита, като липса на антитела и също така могат да помогнат да се предотврати появата на резистентност към антибиотици, които идват от прекалената употреба".

Как да увеличите приема на витамин D

 

Доказателствата изглеждат съвсем ясни. По-високият прием на витамин D спомага за повишаване на имунната ви система и намалява риска от респираторни инфекции. Най-естественият начин да увеличите нивата си на Витамин D е да прекарате известно време  на хубаво, открито място. Повечето храни са лоши източници на витамин D, освен ако не са обогатени. Освен естествената слънчева светлина, ето някои от най-добрите начини да получите повече витамин D:

гъби

яйца

обогатени храни


 

Коментари към "Този витамин засилва имунната ви система и предпазва от респираторни инфекции":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg