Тренирай щастие: можем да се научим да бъдем щастливи

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Не ви ли се искало да задържите колкото се може по-дълго онова невероятно, извисяващо чувство в момент на чисто, неподправено щастие? За съжаление обаче то отлита като птица – така ненадейно, както е дошло. Науката обаче казва друго по въпроса – учените вече смятат, че са открили онази част от мозъка, която отговаря за тази позитивна емоция, и скоро ще сме способни на тренираме себе си в задържането ѝ.

Заключенията им се базират на изследване, проведено в университета в Уисконсин. Психологът Арън Хелър и екипът му направили експеримент с над 100 колежани. За период от 10 дни участниците получавали текстови съобщения около 25 пъти на ден, в които от тях се искало да определят степента на позитивните и негативните си емоции в скалата от 1 до 9, където 1 е най-ниското ниво на усещане, а 9 съответно най-интензивното. Веднъж дневно участниците играели игри на късмета – например, трябвало да познаят дали компютърно-генерирано число ще бъде по-голямо или по-малко от 5, а ако познаят получавали по 15 долара. Веднага след играта участниците трябвало да отбележат позитивните си или негативни емоции на всеки 10 или 15 минути в продължение на час и половина, за да може учените да проследят настроението им.

Изследователите анализирали и сканирането на мозъка на ядрено-магнитен резонанс на 40 от участниците. По този начин открили, че при тези, които са щастливи по-дълго време след играта, по-дълго остава активна част от мозъка, наречена вентрален стриатум, която помага при регулирането на нашата система за възнаграждение.

„Хората, които запазиха позитивна емоция най-дълго в продължение на минути и часове, бяха тези хора, които показаха най-постоянна мозъчна активност в зоната, която се смята за отговорна за възнаграждението,“ казва Хелър. Той смята, че това изследване може да помогне на учените да разберат как може да тренираме себе си да бъдем по-щастливи. Това би могло да включва удължено активиране на вентралния стриатум, или може съзнателно да изберем да се насладим на моментите на щастие – когато гледаме красив залез, например – за да задържим емоционалното удовлетворение по-дълго.

 

Вижте още:

Всеки има определена доза щастие в живота

Вашето щастие зависи само от вас


 

Коментари към "Тренирай щастие: можем да се научим да бъдем щастливи":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg