Трябва ли да кажете на детето истината за Дядо Коледа?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Въпреки че много хора са съгласни, че е лоша практика да се лъжат децата, повечето родители биха направили изключение за добродушния старец с червен костюм и бяла брада.

Разбира се, Дядо Коледа си има и своите врагове – някои ще поспорят на религиозна основа. Други пък се ужасяват от деня, в който детето ще научи от своите другарчета, че Дядо Коледа не съществува. Трети си припомнят с радост блаженото време от своето детство, в което са вярвали в магията.

Големият въпрос е обаче как едното или другото влияе на децата, отразява ли се на психиката им и кое е по-добре – да вярват в стареца или да им бъде казана истината навреме? Ето какво казват експертите по въпроса.

Аргументите „против“

Всеобщата тревога е, че лъжата ще подкопае доверието на детето в родителите. Но въпреки че това е реална възможност, тя е и нещо, с което те могат да се справят. Например, когато детето се усъмни, може да проведете с него приятелски, откровен разговор и да обясните защо сте подкрепяли вярата му в Дядо Коледа.

Възможно е, разбира се, детето да негодува срещу измамата или да постави под въпрос преценката ви и в други области, но ако сте честни снегозащо тази ситуация е изключение, малко вероятно е детето ви да бъде срещу вас за прекалено дълго.

Друг потенциален проблем е, че окуражаването на вярата в Дядо Коледа може да направи разграничаването между фантазия и истина трудно за малчуганите. А това от своя страна означава забавяне на когнитивното развитие.

Изследванията обаче показват, че способността да се различават фактите от фикцията започва в ранно детство и се увеличава с напредването на възрастта. Нещо повече, именно учените са открили, че децата с богата фантазия са по-добри в идентифицирането на границите между фантазия и реалност.

Аргументите „за“

Има два основни аргумента, които подкрепят детската вяра в Дядо Коледа. Единият е удоволствието, което изпитват от идеята за милия старец с бяла брада и чувал с подаръци. Вторият е, че се държат по-добре, защото вярват, че трябва да са добри, за да получат подарък.

Един експеримент показва как се променя поведението на децата при представата, че ги наблюдава магична фигура. На едната група дечица било казано, че трябва да спазват определени правила и ще бъдат наблюдавани от невидима принцеса. Другата група били наблюдавани от реален човек. Резултатите – децата, които знаели за принцесата(празен стол) били по-склонни да следват правилата, отколкото децата, наблюдавани от реален възрастен.

И все пак всяка краткосрочна полза от вярата в Дядо Коледа изчезва, щом децата спрат да вярват в съществуването му. За да се постигнат реални промени в поведението, децата трябва да се учат, наблюдавайки сами поведението си.

Заключението? В крайна сметка има и двата пътя – лъжата и истината, си имат своите плюсове и минуси. Ясно е само, че родителите не бива да се тревожат прекалено много от последиците от вярването в симпатичния старец, който раздава подаръци – децата не са толкова сляпо доверчиви. В действителност децата постоянно правят равносметка на това, което хората около тях вярват–и активно оценяват и сравняват тези вярвания, за да достигнатдо заключения относно правдоподобността на различните убеждения.


 

Коментари към "Трябва ли да кажете на детето истината за Дядо Коледа?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg