Турция иска да забрани Шекспир, Чехов и Брехт

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

Турция забранява чуждите автори да бъдат поставяни на сцена, съобщават редица чужди медии, сред които италианският вестник „Манифесто“, немската платформа „Артистс райтс“ и френско-германският сайт за правата на артистите „Юниън тиътърс юръп“. Всички те твърдят, че турските държавни театри свалят от репертоарите си творбите на Шекспир, Чехов, Брехт… и Дарио Фо. В отговор италианският драматург заяви пред „Кориере дела сера“, че това е чест за него – дори нещо като втора Нобелова награда, каквато той вече получи през 1999 г.

В интервю за „Манифесто“ Дарио Фо заявява, че подобни забрани и атаки срещу културата са знак за слабостта на режима на Ердоган.

„Има една странна новина във вестниците; не само в италианските, но и в чуждестранните, при това в голям брой от тях – казва Дарио Фо във видео пред „Кориере дела сера“. – Става дума за тежка, сериозна забрана, наложена от турците, от турските ръководители след тези вълнения, след тази, ако мога така да я нарека, контрареволюция. Според това решение всички театрални автори, особено чуждите, ще бъдат забранени. Най-вече е наблегнато на Шекспир, Чехов, Брехт… а след тях и на някой си Дарио Фо. Не зная кой е той… ах, да, това съм аз! Да, дори и аз. Голяма чест е да бъда цензуриран и най-вече забраняван заедно с такива велики личности. Това е признание. Някой през смях каза, че това е като втора Нобелова награда и трябва да бъда щастлив."

Официалното турските власти отричат да има такава забрана, твърдението отхвърлят и театрални директори в страната. Междувременно политици, зрители и критици в Турция изразиха публично възмущението си от слуховете, че ще бъдат спирани постановки на чужди автори. А депутатката Зейнеп Алтъйок от опозиционната републиканска партия е поискала официално обяснение от правителството.

Критикът Бурджак Еврен казва пред „Мидъл ийст ай“, че е останал изумен от предположението, че някой изобщо би могъл да помисли за цензура над Шекспир:

„Не мога да намеря думи, за да опиша колко абсурдно е това. Как би могъл някой изобщо да си помисли за такава забрана? Не мисля, че това е възможно. Който е говорил такива неща, трябва да си върне думите назад.” 


 

Коментари към "Турция иска да забрани Шекспир, Чехов и Брехт":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg