Учените обясняват значението, което стои зад съвпаденията

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Съвпадение:

Забележителна съвкупност от събития или обстоятелства без видима причинно-следствена връзка. Съответствие по природа или по време на възникване.

~ Оксфордски английски речник

Карл Юнг някога се опитал  да обясни защо се случват съвпадения и това го объркало още повече.

 "За да възприемем тези уникални или редки събития, изглежда, че сме зависими еднакво и от уникални и от индивидуални характеристики", пише Юнг. – „Това би довело до хаотичен сбор от  любопитни характеристики, подобно на старите шкафове по естествена история и биология, където се намират ... вкаменелости и анатомични чудовища в бутилки, рог на еднорог и части от русалки.”

Юнг често използва хумор, за да маскира разочарованието, както тук може да се види.

Подобно на много от най-големите експериментатори в историята, Юнг е бил обсебен от  желанието да получи научно обяснение на случайността.

Но има ли такова обяснение?

Нека да видим, какво има  да каже науката по този въпрос.

УЧЕНИТЕ ОБЯСНЯВАТ СМИСЪЛА НА СЛУЧАЙНОСТТА

Разпознаване на шаблони и модели

Първо, човешкият ум е невероятно опитен в разпознаването на модели. В когнитивната невронаука разпознаването на модели описва процес, при който мозъкът свързва информация от някакъв стимул (външна реплика) с нещо в нашата памет.

Разпознаването на модели почти сигурно е еволюирало през хилядолетията като механизъм за оцеляване. За да илюстрираме, да кажем, че сте на разходка в красива местност. За кратък миг очите ви се спират на сенчеста фигура в тревата. Първият ви инстинкт е да се изненадате, дори стреснете и да вървите (и да паднете?) назад.

В подобна ситуация не се включва рационалност - всичко е инстинкт. Мозъкът забелязва модели - и по този начин, поразителни съвпадения - поради тази еволюирала химична реакция.

"Законът на големите числа"

През 1986 г. 32-годишната Евелин Мари Адамс печели двукратно от държавната лотария в Ню Джърси - за четири месеца. След като печели $ 3.9 и $ 1.4 милиона долара, Адамс казва: "Ще спра да играя. Ще дам шанс на всички останали.

  Статистиците изчислили вероятността някой да спечели от лотарията два пъти в такъв кратък период от време и тя Е:  1 на 17 трилиона. (Това е 1:17 с колко нули?) ...

Но д-р Франк Мостелър и д-р Перси Диаконис, тогава професори по математика в Харвард, обясняват "закона" накратко и сбито: "С достатъчно много проби и опити може да се случи нещо скандално."

Да го кажем по друг начин: на планетата Земя има 7.6 милиарда души. Нормално е да се случват странни неща от време на време.

"Двойна обработка"

Имали ли сте някога déjà vu? Най-вероятно.Приблизителните оценки цитират, че двама от всеки трима души, изпитват този феномен в даден момент от живота си.

Дежа вю - то като че ли се случва извън тялото ви, нали? От всички съвпадения на индивидуално ниво, déjà vu е може би е най-ужасяващото - дори откровено странно.

Как може науката да обясни това?

Усещането за déjà vu се появява, когато има временно разделяне на когнитивни процеси, които обикновено функционират заедно. Възприемането и паметта обикновено са сдвоени, вървят заедно,  както познанията и извличането им.

Дублиращите се (двойно – обработващите)описания са уникални от научна гледна точка, тъй като те са по-философски - и по-малко механични - по природа. По-голямата част от учените, независимо от тяхната област, настояват за обяснения, които могат да бъдат тествани по някакъв начин (напр. Чрез научен метод).

Едновременното обработване на два когнитивни процеса променя това явление.

Всъщност обясненията с "двойна обработка" могат да бъдат неразбираемото „отстъпване” на науката, че не всичко може да бъде обяснено с помощта на измерване и наблюдение.

Но със сигурност е разочароващо да чувате учени от всички области  да се"хващат за сламки"; изказвайки предполагаеми и съмнителни заключения с малко ценност от научна гледна точка.

Съвпаденията наистина могат да бъдат резултат от голямата популация на земята, от някаква вероятност или просто случайност.

Ако сте преживели лично някакво странно събитие, (което не е било под ефекта на наркотици), ще свидетелствате за три неща:

(1) Било е истинско.

(2) Науката не може да го обясни.

(3) И приемате напълно номер( 2).


 

Коментари към "Учените обясняват значението, което стои зад съвпаденията":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg