Факторите, които затрудняват забременяването

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

За съжаление в последно време, проблемите с репродуктивното здраве в българското семейство зачестиха. Кои са факторите, които оказват влияние за това?

 

На първо място – възрастта

Голяма част от двойките решават да имат дете, след като са завършили образование, след като са изградили професионална кариера, а биологичният часовник тик-така. Този проблем е свързан преди всичко с женския организъм. Научно е доказано, че след 30 годишна възраст плавно намалява шансът за забременяване по естествен път, а към 37-38 г. намаляването е рязко. След 42 г. е почти невъзможно да се зачене без помощта на високите технологии, а именно чрез ин витро процедурите. Но дори и те в голям процент не помагат.

 

На второ място – наднорменото или поднорменото тегло

И в двата случая имаме нарушен хормонален баланс, който е изключително важен за създаване на потомство. При наднорменото тегло причината са мастните клетки, които са хормонално активни и водят до хормонален дисбаланс. А при поднорменото тегло има недостиг на витамин В 12, желязо, фолиева киселина.

 

На трето място – начинът на живот

Един от най-вредните фактори е тютюнопушенето. Доказано е че, при жени пушачки са по-чести проблемите свързани със зачеването, износването и раждането на дете. Цигарите оказват неблагоприятно влияние и върху мъжката фертилност. При спермалния анализ се наблюдават изменения в жизнеспособността и морфологията на сперматозоидите. Също неблагоприятно се отразяват алкохолът и кофеинът.

 

На четвърто място – околната среда

Замърсяването на околната среда оказва отрицателно въздействие върху фертилитета. Химичните вещества, радиацията, химиотерапията, пестицидите, както и силните електромагнитни микровълни влияят неблагоприятно на сперматогенезата.

 

И не на последно място – стресът и негативните емоции

За съжаление в нашето забързано ежедневие те ни съпътстват доста често. Нека се научим да гледаме по-позитивно на нещата, да си почиваме качествено и да отделяме повече време на всичко, което ни носи радост и ни успокоява.

 

И като заключение да кажем, че всеки сам трябва да си изработи здравословен стил на живот, да има повече позитивна енергия в името на най - безценното богатство - децата.

 

Вижте още:

Кога е най-подходящото време да заченем

Медитация при проблеми с овулацията


 

Коментари към "Факторите, които затрудняват забременяването":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg