Фактор номер 1, който проваля отслабването

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Дори да спазвате здравословен режим, има един основен фактор, който може да провали и най-сериозните усилия да станете стройни – и това е липсата на сън.

Твърде много кафета и твърде малко сън – това е горчивата истина за начина на живот на повечето от нас. Статистиката сочи, че огромен процент хора не си доспиват и живеят под стрес. И не само че спим по-малко, но всичко показва, че и не спим както трябва.

И това си проличава по талията ни. Научно изследване показва, че само една безсънна нощ увеличава хормона на глада грелин. Друго пък е доказало, че ако не спите добре, нивото на лептин намалява – това е хормонът, който ви казва кога да спрете да ядете.

Липсата на сън увеличава и стреса, поддържайки хормона на стреса кортизол над подходящото ниво. Според резултатите от проучвания липсата на сън увеличава нивото на кортизола и на следващата вечер, когато би трябвало да е по-ниско.

Други изследвания пък свързват инсулиновата резистентност с недостатъчен сън. Ако спите само по пет часа всяка нощ в продължение на седмица, това намалява значително чувствителността към инсулин. Хроничното недоспиване се оказва основна причина за трупане на излишно тегло, инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Тези ефекти са кумулативни, но и непосредствени. Учените са открили, че за здрав човек само една безсънна нощ може да създаде инсулиновата резистентност по много метаболитни пътища.

Последиците от тези и от други излезли от контрол хормони са твърде познати за всички ни. Събуждате се недоспали, гладни и раздразнителни, отправяте се директно към кофишопа за гигантска чаша кафе, пълна със захар, взимате си захарна закуска, за да укротите тези хормони. Но когато балансът е нарушен, това ви въвлича в порочен кръг на пристъпи на глад и повече безсъние.

 

Вижте още:

5 всекидневни навика, които пречат на отслабването

Диетата, която ни прави щастливи


 

Коментари към "Фактор номер 1, който проваля отслабването":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg