Фестивал Водна Кула "Water Tower Art Fest" и галерия Аросита

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

Сред многото културни събития през юни месец в страната- Международен театрален фестивал „Варненско лято” 2018,  Международният Фестивал „Balkan Folk Fest” 2018, Варна,Фестивал „Процес – Пространство”, Пловдив, IX Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, Пловдив и ред други, столицата София също е домакин на доста интересни събития и фестивали. Сред тях е Тринадесетото издание на фестивала СОФИЯ: ПОЕТИКИ, 16 и 17 юни, 3-то издание на Фестивала на италианското кино до 16-ти юни и др.

По отношение на Визуалните изкуства, интереса ни привлече  Творческа Резиденция Водна Кула“/Water Tower Art Residency, продължение на фестивала Water Tower Art Fest, който интригува публиката вече над 10 години. Тазгодишното издание на фестивала е под мотото: Социално развитие чрез творчески практики и се случва в няколко локации- Галерия „Аросита“ http://www.arosita.info/, Склад „Деспред“ , ул Веслец№84, зад Митница;„Място167”, ул. „Г.С.Раковски” № 167, „The Fridge” , ул. Паренсов” 6Б, Лаборатория Българска Роза – tbcи различни публични места из града.

Във фестивала участват артисти от цял свят. По време на двуседмичния им престой в София, участниците са настанени в споделено жилище и развиват проектите си на място (site-specific work) според избраните от тях локации. Артистите, участващи във фестивала са селектирани въз основа на открита покана за участие от жури, включващо предварително поканени художници и галеристи, както и колекционери от България.

В галерия Аросита можете да видите работи на няколко артисти – Марк Шмиц – Германия - Пърформанс презентация-  "Как да освободим листата от вятъра и небето от въздуха"до 20.06. Освен намерените обекти от България, които са заинтересували автора като местна традиция, той проведе и пърформанс , чрез който се допитва до участниците за глобални въпроси като произхода на проблемите в света , „ако всичко в него е добро”, за мечтите на хората от детството и защо изобщо имаме такива. Интересна е и практиката на Шмиц, с която въз основа на въпрос „ коя част от тялото ви се нуждае от най-много грижа ?” той с помощта на йод лекува уязвимите места на телата ни.

 

Заедно с Марк Шмиц в Аросита са представени и произведения на Еева Пухакка от Финландия.

Интригуващи са нейната видеоинсталация - гледка на града София през очите на гарваните към нас, допълнена от звук и текст, и кинетична скулптура, имитираща гарван. Интересът й е концентрират в изследване на митологията на тези птици, научните аспекти от съжителството им с хората и по отношение на промените в околната среда. Този биологичен вид вирее навсякъде по света, с изключение на Арктика и най-южните точки на Южна Америка.

 

Работата на Корин Фима от Франция „Eve delivery in Sofia” освен в Аросита може да се види мултиплицирана, "в тираж" в още няколко локации на фестивала. Тя включва силно консуматорски обекти –умалени подобия на надуваеми кукли секс-играчки, държащи в ръце снимка на Карл Маркс с надпис „I love Marx” и бутилки от кетчуп и майонеза.

 

Задълбоченото изследване на авторите на територията на София ...като резултат от работата им създава интересно пречупване на впечатленията на самите участници от столицата ни, техния артистичен опит и културните натрупвания, на базата на местните традиции на държавите, от които те идват.

До 20.06 още можете да видите:

- 16.06 – откриване в бившия склад „Деспред“ на ул. Веслец, с публични пърформанси и музикална програма – закриване на творческата резиденция

- 17.06 – 19.06 пространствата са отворени за посещения

Повече информация можете да получите на сайта на фестивала: Water Tower Art Fest


 

Коментари към "Фестивал Водна Кула "Water Tower Art Fest" и галерия Аросита":
Най-четени
Децата с тези личностни черти са по-склонни да се развиват успешно Децата с тези...

Трудните деца са по-успели...

19:35 | 06-05-19| Виж цялата статия
 
 Полезните свойства на камелиевото масло Полезните свойства...

Вижте кои са те!

11:22 | 06-07-19| камелиево...
 
 10 неща, които никога не трябва да казвате на приятеля си 10 неща, които никога...

За да имате по-здравословна и...

13:50 | 06-07-19| 10 десет неща
 
Как да се грижите за вълнистата коса? Как да се грижите за...

За да е по-здрава и красива...

11:00 | 06-06-19| как грижите...
 
5 упражнения за сваляне на мазнини в коремната област 5 упражнения за...

Вижте кои са те!

17:20 | 06-07-19| пет...
 
Всеки зодиакален знак има по две лица. Ето какви са те: Всеки зодиакален...

Добрата и лошата страна на...

10:30 | 06-10-19| Виж цялата статия
 
Всичко, което трябва да знаете за мъжа Риби преди да започнете връзка с него Всичко, което трябва...

Научете повече!

17:10 | 06-18-19| неща трябва...
 
Как куркумата ще ви помогне да отслабнете? Как куркумата ще ви...

Вижте как!

14:10 | 06-06-19| куркума...
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg