Фестивал Водна Кула "Water Tower Art Fest" и галерия Аросита

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

Сред многото културни събития през юни месец в страната- Международен театрален фестивал „Варненско лято” 2018,  Международният Фестивал „Balkan Folk Fest” 2018, Варна,Фестивал „Процес – Пространство”, Пловдив, IX Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, Пловдив и ред други, столицата София също е домакин на доста интересни събития и фестивали. Сред тях е Тринадесетото издание на фестивала СОФИЯ: ПОЕТИКИ, 16 и 17 юни, 3-то издание на Фестивала на италианското кино до 16-ти юни и др.

По отношение на Визуалните изкуства, интереса ни привлече  Творческа Резиденция Водна Кула“/Water Tower Art Residency, продължение на фестивала Water Tower Art Fest, който интригува публиката вече над 10 години. Тазгодишното издание на фестивала е под мотото: Социално развитие чрез творчески практики и се случва в няколко локации- Галерия „Аросита“ http://www.arosita.info/, Склад „Деспред“ , ул Веслец№84, зад Митница;„Място167”, ул. „Г.С.Раковски” № 167, „The Fridge” , ул. Паренсов” 6Б, Лаборатория Българска Роза – tbcи различни публични места из града.

Във фестивала участват артисти от цял свят. По време на двуседмичния им престой в София, участниците са настанени в споделено жилище и развиват проектите си на място (site-specific work) според избраните от тях локации. Артистите, участващи във фестивала са селектирани въз основа на открита покана за участие от жури, включващо предварително поканени художници и галеристи, както и колекционери от България.

В галерия Аросита можете да видите работи на няколко артисти – Марк Шмиц – Германия - Пърформанс презентация-  "Как да освободим листата от вятъра и небето от въздуха"до 20.06. Освен намерените обекти от България, които са заинтересували автора като местна традиция, той проведе и пърформанс , чрез който се допитва до участниците за глобални въпроси като произхода на проблемите в света , „ако всичко в него е добро”, за мечтите на хората от детството и защо изобщо имаме такива. Интересна е и практиката на Шмиц, с която въз основа на въпрос „ коя част от тялото ви се нуждае от най-много грижа ?” той с помощта на йод лекува уязвимите места на телата ни.

 

Заедно с Марк Шмиц в Аросита са представени и произведения на Еева Пухакка от Финландия.

Интригуващи са нейната видеоинсталация - гледка на града София през очите на гарваните към нас, допълнена от звук и текст, и кинетична скулптура, имитираща гарван. Интересът й е концентрират в изследване на митологията на тези птици, научните аспекти от съжителството им с хората и по отношение на промените в околната среда. Този биологичен вид вирее навсякъде по света, с изключение на Арктика и най-южните точки на Южна Америка.

 

Работата на Корин Фима от Франция „Eve delivery in Sofia” освен в Аросита може да се види мултиплицирана, "в тираж" в още няколко локации на фестивала. Тя включва силно консуматорски обекти –умалени подобия на надуваеми кукли секс-играчки, държащи в ръце снимка на Карл Маркс с надпис „I love Marx” и бутилки от кетчуп и майонеза.

 

Задълбоченото изследване на авторите на територията на София ...като резултат от работата им създава интересно пречупване на впечатленията на самите участници от столицата ни, техния артистичен опит и културните натрупвания, на базата на местните традиции на държавите, от които те идват.

До 20.06 още можете да видите:

- 16.06 – откриване в бившия склад „Деспред“ на ул. Веслец, с публични пърформанси и музикална програма – закриване на творческата резиденция

- 17.06 – 19.06 пространствата са отворени за посещения

Повече информация можете да получите на сайта на фестивала: Water Tower Art Fest


 

Коментари към "Фестивал Водна Кула "Water Tower Art Fest" и галерия Аросита":
Най-четени
 7 съвета за плосък корем 7 съвета за плосък...

Вижте кои са те!

13:17 | 03-11-19| корем...
 
7 причини да не се страхувате от яденето на въглехидрати 7 причини да не се...

Те са жизнено важна съставка...

11:12 | 03-13-19| Виж цялата статия
 
 Страничните ефекти на зеления чай, за които трябва да знаете Страничните ефекти...

Вижте кои са те!

17:26 | 03-19-19| странични...
 
 Кое е най-подходящото олио за вашата коса? Кое е...

Научете повече!

15:15 | 03-22-19| как...
 
Какво е сухото масло и как да го използваме? Какво е сухото масло...

Научете повече!

15:26 | 03-11-19| сухо масло...
 
Защо захарта е вредна и какви са алтернативите? Защо захарта е...

За по-добро здраве!

17:10 | 03-22-19| захар...
 
Полезно или вредно е маслото: разгорещеният дебат продължава Полезно или вредно е...

Споровете дали маслотое...

19:52 | 10-31-18| масло месо...
 
 Кратко интервю с Кристин Нагел  - главен парфюмер на Hermes Кратко интервю с...

Главен парфюмер на  Hermès

11:15 | 03-11-19| кристин...
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg