Френските импланти PIP: Възможност за обезщетение за българските пациентки

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

На 8-ми Февруари френският адвокат Оливие Ометр (Olivier Aumaitre) и неговият български кореспондент се срещнаха с 150 пациентки на френската компания PIP в София. Целта на срещата бе да бъдат дадени разяснения какви съдебни процедури са предприети във Франция и какви са възможности за българките с импланти PIP да се включат в процес за обезщетение.

 

 

Нека припомним накратко обаче какъв е случаят PIP?

На 30.03.2010 AFSSAPS (френската агенция за санитарна сигурност на здравните продукти) наложи забрана за продажба и употреба на гръдните импланти с марка PIP. Причината за тази забрана се дължи на факта, че при проверка се установява, че производителят е използвал различен (индустриален) силиконов гел от този, който е обявил за да получи CE Mark (европейско разрешение за продажба).

 

 

Опасни ли са имплантите всъщност?

На 25.09.2013 специален научен комитет създаден от европейската комисия издаде доклад:

 http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/emerging/docs/scenihr_o_038.pdf .

 

Накратко в него се разяснява, че имплантите PIP имат по-голям риск от руптури (разкъсване) и изтичане на гел. Понякога една такава руптурата води до локално възпаление, но няма данни потенциалната руптура или изтичането на гел да са свързани с появяване на рак или лимфоми.

 

Същият комитет преценява, че е нужна смяна на импланите, само в случай на руптура. Много правителства, обаче, включително и френското, както и организации на пластични хирурзи, включително и българската препоръчват имплантите да се сменят превантивно.

 

Само в България около 2000 жени са с тези импланти в България, а на световно ниво броят е над 500 000! За съжаление не всяка от тях ще може да получи обезщетение за вредите, които са им били нанесени, но след последните събития много жени имат реален шанс да бъдат обезщетени, ако побързат да си потърсят правата!
 

 

Ето какви са започналите съдебни процедури?

Веднага след избухването на скандала френската прокуратура започна три наказателни дела по обвинения срещу ръководните органи на на PIP. Първото е за измама, второто за непредумишлено нанасяне на телесни повреди и третото за финансови и данъчни престъпления. Вследствие на скандала и на недоброто си финансово състояние, дружеството PIP е обявено в съдебна ликвидация.

 

Паралелно от вносителя на продуктите на PIP за България и още пет дистрибутора от други държави бе заведено дело във Франция срещу немската фирма „TUV Rheinland” (ТЮВ Райнланд) и френското дружество „TUV France“ (ТЮВ Франция) – компанията, която сертифицира качеството на имплантите и гарантира, че продуктите отговарят на европейските стандарти за медицински изделия. Това е една от най-голeмите фирми в света за издаване на сертификати за качество, с 1,5 милиарда евро годишеноборот и над 15 000 служители в цял свят. TUV е една от петдесетте европейски фирми, лицензирани за сертифициране на медицински изделия. Производителите, желаещи да продават на европейския пазар такива изделия, задължително минават през съответната процедура, извършена от фирми като TUV, за да получава „СЕ марк" (европейско разрешение за продажба), което гарантира качество и дава право съответният продукт да влезе в продажба.

 

Към делото срещу тях понастоящем са се присъединили около 1600 пациентки предимно от Франция, Великобритания и няколко държави от Южна Америка. Но нека видим какво е положението от юридическа гледна точка в момента?

 

На 10.12.2013г. наказателният съд в Марсилия осъди бившите ръководители на PIP от 1 до 4 г. затвор и постанови забрана да работят в сферата на здравеопазването. Осъдени са също да платят глоби и да обезщетяват пациентките, които бяха подали жалби срещу тях. За съжаление шансът тези суми да бъдат изплатени е много малък, защото осъдените нямат достатъчно средства, за да покрият претенциите.

 

На 14.11.2013г. търговският съд в гр. Тулон, Франция постанови решение, с което:

 

- Признава TUV за отговорна за допуснати нарушения при изпълнение на задължения си за контрол и надзор.

 

- Установи, че TUV е действала в нарушение на френското и европейското законодателство в областта на медицинските изделия, тъй като одитите са били извършвани от техния френски филиал, като последния не е лицензиран за контрол на мед. изделия.

 

Със същото решение TUV е задължена незабавно да заплати провизия за обезщетение от по 3000 евро на всяка пациентка с импланти PIP от Франция и чужбина, която се е присъединила към делото, като след изслушване на медицинска експертиза по делото се очаква и окончателно определяне на размера на обезщетението, в зависимост от експертната оценка. ТUV обжалва решението в частта му с която е допуснато предварително изпълнение на задължението за заплащане на обезщетението от по 3000 евро на пациентка, но на 21.01.2014г. апелативният съд в Екс-ан-Прованс отхвърли жалбата като неоснователна. Предстои обжалване на съдебното решение в неговата цялост, но въпреки това шансът правата на пострадалите пациентки да бъдат защитени е огромен!

 

 

Как могат българските пациентки да получат обезщетение?

Всяка пациентка, независимо от местоположението си, може незабавно да започне процедура за обезщетение срещу TUV в същия френски съд, предвид цитираното по-горе развитие на делото срещу TUV.

 

Френските адвокати, които водят делото срещу TUV са съгласни да поемат всеки един отделен случай, при проявен интерес от страна на пациента!

 

За информация относно възможностите за включване в процеса можете да отправите запитване на адрес: pip.patients.bg@gmail.com .

 

Вижте още: 

Най-голямата тайна на здравето! Споделена от графиня Волфскийл

Докато красотата си слага силикон, добротата ще спаси света


 

Коментари към "Френските импланти PIP: Възможност за обезщетение за българските пациентки":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg