Холандският артист Даан Розегарде превръща смога на Пекин в бижута и чист въздух

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Бижута от замърсения въздух? Звучи невероятно, но вече е факт!

Името на Даан Розегарде вече ни е познато и го свързваме с експерименталните светещи велоалеи в Полша и участък от магистрала в Холандия със светещ фото-луминесцентен прах.

След месец, Даан Розегарде ще участва в среща на Организацията на обединените нации да обяви ново човешко право-правото на schoonheid. "Schoonheid”  (схонхайд) е много типична холандска дума и има две значения," Розегарде обяснява на журналиста и редактор Кейси Лесър през Skype. "Едното е красота-когато се вгледате в една картина и получавате искра на вдъхновение, като когато гледате картина на Марк  Ротко или Джеймс Търел", размишлява той. "Но schoonheid също означавачист като чиста енергия, чиста вода, чист въздух." Начело  на „Studio Roosegaarde” стои екип от над 20 инженери, дизайнери, както и други хора , занимаващи се с криейтив, със седалище в Ротердам.  Дан нарича студиото „Фабрика за Мечти”, Розегарде  работи, за да направи екологично чиста и естетически привлекателна среда и  ежедневната реалност.

До сега, вие вероятно сте чували за международно признатия проект  на студиото,  Свободни от смога (Smog Free project),за който са създали най-голямата вакуумна кула в света, за да  превърнат смога на Пекин в чист въздух. Нещо повече, те използват богатия на въглерод смог, за да правят бижута. "Ние живеем в един свят, където храним  мечтите и надеждите си във виртуален облак  от сървъри – дали ще  WeChat, Weibo, Twitter или Facebook, но физическия свят като че ли се срива около нас и почти никой не го е грижа за него", казва Розегарде. За да се противопостави, 37-годишният многопрофилен артист – дейностите му включват художник, дизайнер, архитект, изобретател и предприемач-е намерил нова ниша, или "нова площадка за игра," в пресечната точка на проблемите на околната среда и творчеството.

До този момент, проекта Свободни от смога е с най-обещаващ резултат от неговите експерименти, в практическото си въздействие. След набиране на € 113.153 с финансиране от кампания „Kickstarter”, неговият екип построил първата си кула - по същество гигантски пречиствател на въздуха, в Ротердам през 2015 г. Проектът получава финансиране и от китайското правителство за поставяне на такава кула и в Пекин, в района на 798-те изкуства. Откакто е инсталирана през септември, кулата  успешно е превърнала въздуха в околността в 55% по-чист.

Photo of the Smog Free Tower by Derrick Wang, courtesy of Studio Roosegaarde.

Всичко започва преди около три години, когато, по време на едно пътуване до Пекин, Розегарде е обезпокоен от мъгливата гледка от прозореца си в хотелската стая. "Помислих си, че ние трябва да използваме творческо мислене, за да подобрим  живота си, а не да чакаме на правителството и индустрията  да се събудят. Това е ролята на художника,  да излезе с нови предложения ", обяснява той. От там, той се стреми да "изгради най-голямата прахосмукачка за смог в света, която изсмуква замърсения въздух от небето, пречиства го и след това освобождава чист въздух."

Тъй като токсичните замърсители на въздуха заплашват градското население в целия свят, Розехарде има надежди, че кулите ще  помогнат да се проправи пътя за бъдещето, за след около 10 до 15 години, когато градовете ще бъдат достатъчно екологично стабилни, за да не се налагат повече такива решения. Засега, обаче, проект Свободни от смог се развива и засилва. Кулата в Пекин скоро ще обиколи четири или пет китайски градове, и студиото наскоро се срещна с представители на правителството в Индия, за да обсъдят инсталиране на кули и там. "Китайският народ го нарича - Храма на Чистия въздух, "те наистина го оценяват," казва той. Той добавя, че проекта в Пекин вдъхновява за сътрудничеството клон на Университета Цинхуа да разработи Свободни от смог велосипеди, които по подобен начин ще пречистват въздуха.

"Ние улавяхме частици от въздуха и имахме  „кофи” с тези неща в нашето студио, и след известно време си помислихме," Трябва да направим нещо с тези отпадъци, не трябва да ги има", обяснява той. Знаейки, че смогът е 42% въглерод, и че въглеродът може да бъде херметизиран (обработен под налягане) в диаманти, те разработили начин за превръщане на смога в гладки кубчета, които красят пръстени и копчета за ръкавели. Чрез закупуване на пръстен (,някои от които са били използвани като венчални халки), купувачът дарява 1000 кубически метра  чист въздух в града, където се намира кулата.

Photo of a Smog Free Tower diamond, courtesy of Studio Roosegaarde.

През последните години, Студио Розегарде е създало пътя на Ван Гог,  захранвана със слънчева енергия велосипедна пътека, която свети в блестящи завихряния , проектирани да имитират Звездна нощ, като по този начин се елиминира необходимостта от улични лампи; и Водна светлина - Waterlicht, светодиодна светлинна инсталация, която на практика наподобява наводнение, с идеята за постигане на информираност за повишаващите се нива на водата. В момента, Фабрика за Мечти завършва  нов проект за неутрална енергия за дигата „Afsluitdijk”, 32-км бент, който предпазва Холандия от наводняване, но който, поради покачването на морското равнище, се нуждае от ремонт. Министърът на инфраструктурата е поръчал на Студио Розехарде да актуализира  язовира не само функционално, но и  да "приложим слой от светлина и интерактивност на върха му, като направим голям пейзаж."- казва Розехарде.

Photo of Van Gogh Path, courtesy of Studio Roosegaarde.

Успехът на Розехарде  до този момент му е спечелил място сред младите световни лидери, които са поканени на Световния икономически форум в Давос всяка година. "Разбира се, когато мислиш" икономически "мислиш за „реалния” капитал на пари, инвеститори, но мисля, че ние живеем в един свят, където „виртуалния” капитал - нови идеи, нови мечти - са също толкова важни," – казва Дан  дни след  участието си във форума за втори път.

Що се отнася до бъдещето, той  мисли мащабно. "Искам да направя нещо, с отпадъците в орбитата на земята, в космоса-смога на Вселената", казва той, "който също е създаден от човешка дейност и се превръща наистина в голям проблем."

За сега обаче, Розехарде оптимистично работи за земните цели, а именно градовете. "Начинът, по който нашите градове изглеждат,  не трябва да оставяме това да зависи само от политиката и политиците, ние трябва да направим предложения за това как искаме светът да изглежда, и да използваме нашето творческо мислене, за да се подобри света около нас", вълнува се той. "В известен смисъл, нещата, които ние сме правили до сега са велики произведения на изкуството, но те са също само прототипи на града или ландшафта на утрешния ден."


 

Коментари към "Холандският артист Даан Розегарде превръща смога на Пекин в бижута и чист въздух":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg