Храната става по-вкусна, ако я снимате за Instagram

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Няма как да имате профил във Facebook, Twitter, Instagram или Pinterestи да не сте обърнали на супер горещия тренд в снимките – да си покажеш манджата за закуска, обяд или вечеря. Е, да, може да бъде и доста изкусително да щракнеш един бърз кадър на страхотно украсената чиния със зеленчуци или уникалното кексче, тортичка и такива едни. Но истината е, че някои хора са така вманиачени в снимането на храната, че не пропускат хранене, без да обявят менюто си в социалните мрежи.

Ако сте от хората, които не пропускат да документират чинията си с манджа, сега ще ви кажем една добра новина – последните научни изследвания показват, че постването на снимка на храната всъщност я прави по-вкусна.

Изследването, публикувано в Journal of Consumer Marketing, показва, че снимането на храната „увеличава нагласите и дегустационните оценки на преживяването, когато действително настъпи консумация“. Още по-интересно се оказва това, че потребителите, които са фотографирали храната си, я определят като по-здравословна, преди да я изядат, в сравнение с тези, които не са снимали своята.

В крайна сметка това няма нищо общо със самата снимка, а с времето, което ни отнема тя. Други изследвания показват, че отлагането, било то и краткотрайно, на консумацията на храната води до по-позитивно възприемане на ястието. 

Да използваме ефекта от снимането на храната за по-позитивно отношение към нея обаче среща съпротива във факта, че да извадиш телефона на масата се смята за невъзпитано и неподходящо. Това е проблем, който ще забележите навсякъде – все по-масово на маса с трима-четирима души поне двама си цъкат на телефоните, за да не кажем, че обикновено са трима. Някои ресторанти в САЩ, например, се обявяват против този тренд нонстоп да си ползваме смартфоните и измислят всякакви варианти да накарат клиентите си да ги оставят поне, докато се хранят – от сериозни намаления до това да оставиш телефона си в кутия.

Ако обаче снимките правят храната по-вкусна, тенденцията да се ограничава ползването на телефон на масата вероятно ще изчезне напълно – представете си каква безплатна реклама биха били хилядите снимки в социалните мрежи, ако всички започнем да си снимаме поръчаните ястия, за да си ги „направим по-вкусни“.

 

Снимки: Instagram


 

Коментари към "Храната става по-вкусна, ако я снимате за Instagram":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg