Христос Воскресе!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Христос Воскресе, приятели! Нека ни е честит най-светлият християнски празник!

На днешния ден според календара на Източно православната църква отбелязваме възкресението на Исус Христос – Божият Син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

От днес започват дните, посветени на веселието. По традиция неделя, понеделник и вторник се играят хора на мегдана, а родителите избират брачните половинки на децата си.

Всички трябва да са облечени в нови дрехи. Те са символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението. За неомъжените жени е особено важно да са пременени с такива! Не само, за да се харесат, но и за да покажат, че са работливи.

На Великден всички се поздравяваме с думите „Христос воскресе!”, а с първото боядисано яйце, което задължително е червено, домакинята прави кръст на челата на децата и го поставя на видно място в къщата. На трапезата се слагат козунаци и боядисани яйца и цялото семейство се събира, за да си честити празника.

Една от любимите ни традиции е чукането с яйца. По стар обичай яйцето, което успее да пребори останалите, ще донесе на притежателя си здраве, щастие и късмет.

А ние ги пожелаваме на всички вас! 


 

Коментари към "Христос Воскресе! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg