Цялата история на малката Мария от Гърция

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Лариса, Гърция. Спецакция на полицията открива Мария в катун и я отнема от 40-годишна жена и 39-годишен мъж, които твърдят, че са нейни родители. В началото те обясняват на полицията, че детето им било дадено като бебе, увито в одеяло, от българка, която не можела да се грижи за него. В рамките на 24 часа обаче, те сменят няколко пъти показанията си. В момента са задържани и предстои да бъдат съдени за отвличане на непълнолетна.

Откриването на момиченцето предизвика световен интерес. Представители на службите, журналисти, неправителствени организации, както и родители от цял свят издирват биологичните й родители.

Над 5000 майки само за един ден са звъннали и писали на гръцката полиция за Мария. Разкриването на истинската й самоличност, както и на нейните биологични родители, се превърна във водеща новина в цяла Европа, Америка и Канада.

"Интересът към драматичната историята на Мария и нейното състояние е огромен. Ние вече получихме над 5000 телефонни обаждания от всички краища на света, както и хиляди имейли от загрижени хора, които искат да знаят коя всъщност е Мария и как е попаднала в ромското семейство в катуна край Лариса. Най-много запитвания имаме от САЩ, Швеция, Полша, Франция и Канада", съобщи за "Стандарт" представителят на организацията "Усмивката на детето" Панайотисис Пардалис. Той допълни, че в част от мейлите се съдържала информация за други подобни случаи. "Ние сме предали тези детайли на полицията, за да се види дали нямат някаква връзка с историята на Мария", допълни Пардалис.

Полицията в Гърция, както и неправителствената организация, където е Мария в момента, не изключват детето да е отвлечено от болница. "До момента не сме установили да има подаден сигнал за изчезнало дете на тази възраст в Гърция", посочиха още от полицията, допълвайки, че са потърсили съдействие и от Интерпол. Униформените са открили у арестуваните акт за раждане на Мария от 2009 г. и дори кръщелно свидетелство, издадено от властите в Атина.

Друга версия според гръцката преса е, че детето е било купено срещу 500 евро от българска майка . Тя се намирала в Атина, българските роми в района знаели подробности, които могат да помогнат на разследването.
 
Полицията вече работи по версията за канал за внасяне на бременни жени от България, които раждат в Гърция, след което децата се продават.
 
Свидетели са се обаждали в полицията, за да потвърдят, че са виждали детето да проси в центъра на град Лариса, както и на остров Крит.

Ромче може да печели от джебчийство и просия в Западна Европа по 90 000 евро на месец. Това сочат официални данни на Европол. По време на разпити български антимафиоти попаднали на случай, в който дете, закарано от ромските босове в чужбина, е изкарвало по 3000 евро дневно за "работодателя" си. Бизнесът с търговия на деца пък годишно се оценява на между 7 и 8 млрд. евро. Ромските босове избират хлапета, които превръщат в роби. Те започват да се учат да крадат още от съвсем малки. Сред нашите ромски кланове като царе на джебчийството се славят кардарашите. Стига се дотам, че дори режат палеца на деца, за да могат по-лесно да промушват пръстите и да ги вадят от джобовете на жертвите си. Босовете вкарват децата на групи от по 13-15 в страните от Западна Европа, където те крадат по улиците по 3-4 месеца. След това се връщат обратно в България, а след още 2 седмици тръгват отново, но в друг европейски град. Най-известните дестинации, в които действат български роми, са Белгия, Холандия, Франция, Австрия, Италия, Германия, Чехия, Финландия, Гърция, Испания, Полша, Швейцария, Турция, Кипър и Македония.

Освен чистите приходи от джебчийство чрез многото си деца ромите успяват да източват и десетки хиляди евро като социални помощи и детски надбавки, като правят фалшиви документи за осиновяване.

Снимките на детето се публикуват с прокурорско разрешение. Умоляват се всички, които разпознаят детето или имат информация да позвънятна телефон 0030 2410-683171 или 0030 2410-683184-5 в полицията на град Лариса.


 

Коментари към "Цялата история на малката Мария от Гърция":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg