Честит Ден на народните будители!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Събудете се и посрещнете с усмивка един от най-хубавите български празници – Денят на народните будители!


Ако има нещо, което ни прави повече хора, то това са ценностите, идеалите и самосъзнанието за това какви сме и какви искаме да бъдем. Затова нека днес, на 1-ви ноември, си спомним за хората, които през годините са помогнали на българския дух да се събуди и да оцелее.


И знаете ли кое е най-хубавото? Те са толкова много, че дори няма да можем да ги изброим. Свети Иван Рилски, Владислав граматик, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтолов... И още много, много истински БЪЛГАРИ с несломим и борбен дух.


И защото те никога не бива да бъдат забравяни, ние мислим да си спомним за тях със спектакъла на Нешка Робева - „Забравени”. Той вече се радва на огромен успех, а на 1-ви ноември ще се играе в зала 1 на НДК. Самата Нешка Робева го определя като спомен за хората, които казват: „Ние се жертвахме за свободата на България и нищо повече”.


За да направи спомена за тези личности още по-въздействащ, в спектакъла словото и танцът се сливат в едно. Актрисата Джуни Александрова представя на сцената стиховете на Ботев и Вазов, извадки от писмата на Левски до Филип Тотю, “Кървавото писмо” на Каблешков...


Звучи завладяващо, нали?!
 


 

Коментари към "Честит Ден на народните будители! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg