Четирите групи хора, за които е по-вероятно да имат сериозни усложнения, свързани с грипа

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Да паднеш в плен на грипа никога не е забавно. Внезапната поява на висока температура, дразнещо гърло, втрисане и болки може да ви накара да искате да се скриете под завивките завинаги.

Въпреки че повечето хора могат да се възстановят от грипа за по-малко от две седмици, при някои високо рискови популации вероятно грипът ще се развие в нещо по-сериозно като пневмония или бронхит, което може да доведе до хоспитализация.

Плюс това, ако имате определени здравословни състояния като астма или сърдечни проблеми, грипът може да влоши симптомите ви.

И така, как да разберете дали вие или член на семейството ви сте изложени на по-висок риск от усложнения, свързани с грипа? Вижте списъка по-долу. Ако вие или ваш любим човек принадлежите към някоя от тези групи, трябва да поговорите с Вашия лекар за ваксиниране възможно най-скоро. Мислете за това като за най-лесното (и най-ефективно) нещо, което можете да направите, за да се подготвите за сезона на подсмърчането.

1. Хора с хронични здравословни проблеми или отслабена имунна система

Ако се борите с хронично здравословно състояние като астма, сърдечни заболявания, ХОББ (хронична белодробна болест), диабет или заболявания на кръвта, черния дроб или бъбреците, сте изложени на по-висок риск от развитие на усложнения, свързани с грипа. Усложненията може да включват пневмония, бронхит, инфекции на синусите и ушите и това са само някои от възможностите.

Когато тялото ви се бори с хроничен проблем със здравето, имунната ви система вече е натоварена, обяснява д-р Дона Кейси, лекар по вътрешна медицина. И поради това допълнително натоварване тя има по-малко налични ресурси, които да отделя за борба с инфекции като грипа. Същото важи и ако имате имуно-понижаващо заболяване като ХИВ / СПИН или левкемия, или ако получавате лекарства, които компрометират имунитета ви, като химиотерапия, радиация или кортикостероиди.

2. Възрастни над 50 години

С напредване на възрастта, имунната ви система по-трудно отблъсква вредните микроби и вие развивате хронични здравословни проблеми, казва д-р Кейси. „Това увеличава чувствителността към получаване на грип и улеснява развитието на усложнения като бронхит, пневмония или вторични бактериални инфекции в допълнение към вирусния грип“, обяснява тя. Ето защо хората над 50 години се считат за група с висок приоритет за грипни ваксинации.

3. Малки деца

Грипът е по-вероятно да поеме опасен завой при деца под пет години (и особено такива под 2 години) в сравнение с по-големи деца или възрастни. Тъй като имунната им система все още се развива, те също не могат да се преборят с инфекциите. Това увеличава шансовете грипа да се превърне в нещо по-сериозно като пневмония или енцефалопатия (вид мозъчна инфекция) или да доведе до дехидратация.

4. Бременни жени

Дори и да сте напълно здрави, носенето на бебе, товари тялото сериозно. Бременността причинява промени в имунната система, сърцето и белите дробове, които правят майките по-склонни към грипни усложнения като бронхит или пневмония. И тъй като това са сериозни инфекции, те имат потенциал да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или ниско тегло при раждане.


 

Коментари към "Четирите групи хора, за които е по-вероятно да имат сериозни усложнения, свързани с грипа":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg