Яденето на определени храни може да ви помогне да забременеете, казва науката

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Когато решите, че сте готови да имате бебе, обикновено искате да забременеете веднага. Е, ново проучване на Харвард, публикувано в Американско списание за акушерство и гинекология, казва, че храните, които ядете, всъщност имат значение за това колко бързо ще видите този положителен тест за бременност.

Въпреки че авторите на изследването не я наричат "диета за плодородие", можете да проследите резултатите от проучването, за да си съставите план за хранене като наблегнете на храните, които ще ви помогнат да забременеете и да намалите тези, които няма да ви помогнат.

За да сме наясно: Може да спазвате най-здравословния режим на света и пак  да се борите с проблемите на плодородието. Може също така да ядете само боклуци и да забременеете при първия си опит. Вашата диета няма да направи чудеса - има много други фактори, като възраст, здравословно състояние и др.

Въпреки това, изследователите откриват известна връзка между определени храни и по-нисък процент безплодие и по-голям успех при лечението на безплодие при ин витро, например.

Храни, полезни за плодородието:

Това са храни, които могат да ви помогнат, ако се опитвате да забременеете:

Мастни риби (риба тон, сьомга)

Орехи

Соя

Рибено масло

Морска храна

Домашни птици

Пълнозърнести храни

Плодове и зеленчуци

Всички тези храни са свързани с по-добра плодовитост при жените и по-добро качество на спермата при мъжете. Изследователите също така посочват, че е препоръчително приемането на добавка с фолиева киселина за предотвратяване на дефекти на невралната тръба (вродени дефекти на мозъка, гръбначния стълб и гръбначния мозък).

Храни, които вероятно няма да помогнат на плодовитостта ви:

Проучването не заявява, че всяка от тези храни ще провали опитите ви да забременеете, но посочва такива, които по-скоро няма да помогнат:

Сирене (подчертано предупреждение)

Яйчени жълтъци

Зърнени храни, обогатени с Витамин D

Антиоксидантни добавки

Не ни разбирайте погрешно, антиоксидантите са чудесни за вас, но приемането на добавка с антиоксиданти не помага на жените, които се подлагат на ин витро.

Изследователите казват също, че млечните продукти и соята, които са приети за врагове на плодовитостта, не са последователно свързани с проблеми при плодородието. Същото се отнася и за умерени количества алкохол и кофеин. (Изследователите изрично заявяват, че изследванията, които подкрепят идеята, че алкохолът и кофеинът пречат на плодородието, изглеждат "по-малко солидни, отколкото са били в миналото".)

Що се отнася до зърнените култури, богати на витамин D, освен ако не сте с недостиг на витамина, консумирането на по-голямо количество от препоръчителната дневна доза не ви помага да увеличите шансовете за забременяване.

Да повторим -  приемането на здравословна храна е само една част от пъзела, наречен плодовитост. Ако правите опити да забременеете, консултирайте се с  лекаря си. Той трябва да ви напътства какви да бъдат следващите ви стъпки.


 

Коментари към "Яденето на определени храни може да ви помогне да забременеете, казва науката":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg