Захарта обикновено има лоша репутация и това далеч не е случайно.
Хранителният режим с висок прием на захар може да има много лоши последствия в последствие.
Въпреки това, захарта не е толкова вредна , стига да разберете какво точно е тя и как работи.
Това, което прави захарта вредна е това как я приемате и какво количество.
Първо, ето няколко неща, които захарта предизвиква в тялото:
1. Води до качване на килограми
Добавената захар в напитките една от главните причини за затлъстяването в световен мащаб.
Безалкохолните напитки, чайовете и плодовите сокове са пълни с фруктоза, която засилва глада и възпира хормона лептин, който контролира чувството за глад.
2. Повишен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет
Диетата с висок прием на захар може да доведе до проблеми със сърцето, високи нива на триглицериди, високо кръвно налягане и кръвна захар.
Прекомерната консумация на захар също така се свързва със склероза и резистентност към инсулин, което води до диабет.
3. Има ефект върху мозъка и настроението
Захарта кара тялото да произвежда големи количества допамин, който ни кара да се чувстваме добре.
С времето мозъкът се нуждае от все повече и повече захар, за да се "чувства добре" и ви кара да приемате дори повече от сладкото вещество.
Проучвания също така показват, че прекомерната консумация на захар може да доведе до проблеми с паметта и увеличен риск от деменция.
4. Може да увеличи шанса от рак
Наднорменото тегло и резистентността към инсулин значително могат да покачат риска от образуване на рак.
Проучвания сочат, че добавената захар се асоциира с увеличен риск за развитие на рак на тънкото черво , на хранопровода и белите дробове.
Какъв обаче е правилният начин да приемаме захар и има ли алтернативи?
Имайте предвид, че натуралните захари в храните като плодовете и зеленчуците не се отрязяват така на тялото както добавените.
Пресните плодове и зеленчуци имат много здравословни и хранителни вещества, които имат ефект върху това как тялото използва захарта.
Не е изключено обаче да прекалите с плодовия сок, дори и да е прясно изстискан вкъщи без никаква добавена захар. Това е така, защото соковете не съдържат същото количество фибри както целите плодове.
Също така чаша сок съдържа повече фруктоза от 1 плод, така че ако предпочитате чашата плодов сок вместо самия плод, то може би е добре да промените избора си!
За щастие обаче има и алтернативи на захарта, които имат някои полезни качества, тъй като са нискокалорични, предотвратяват високите нива на кръвната захар и не допринасят за развалянето на зъбите.
Ето и някои от най-популярните алтернативи на захарта и как те се съревновават с рафинираната захар:
1. Мед
Тази суперхрана е естествен подсладител, който е придружен от редица хранителни вещества.
Имайте предвид обаче, че въпреки полезните си качества той има по-високо съдържание на калории, така че се ограничавайте!
2. Фурми
Фурмите и сиропът от фурми лесно се разграждат от тялото и спомагат за усвояването на въглехидратите, мазнините и протеините.
Редица проучвания показват, че те могат да помогнат с намалянаето на нивата на холестерол, а също така и рискът от инсулт.
3. Кленов сироп
Кленовият сироп е друг естествен подсладител, съдържащ минерали като калций, цинк и калий.
Той също така е богат на антиоксиданти и спомага за неутрализирането на ефектите от свободните радикали в тялото.
4. Кокосова захар
Кокосовата захар съдържа инулин - въглехидрат, който забавя усвояването на глюкоза.
Независимо от това, кокосовата захар има високо съдържание на калории и има високо съдържание на фруктоза, за това е най-добре да я избягвате.
5. Стевия
Стевията е натурален подсладител, който се извилча от листата на "Stevia rebaudiana" - южноамериканско растение.
Тя е най-здравословния избор от този списък, тъй като има нула калории и не е свързана с покачване на килограми.
Проучвания също така показват, че ефектът й върху здравето е почти незначителен и дори има полезни ефекти като да сваля нивото на кръвно налягане, кръвната захар и инсулина.
Експертите препоръчват да използвате подсладители без калории, за да контролирате приема на захар. Също така се фокусирайте върху консумацията на пресни плодове и зеленчуци и избягвайте приема на захар под каквато и да е друга форма.
В случай, че това не е възможно се уверете, че проверявате етикетите на храните внимателно и избирайте такива без захар и с ниско съдържание на калории.