Често чуваме за храни, които са набедени, че са замърсени със салмонела, но може и да не знаем точно какво е салмонела – само, че е нещо лошо. Според Центровете за контрол и превенция (CDC), салмонелата е бактерия, която често се среща в сурова риба, яйца, пиле, месо и зеленчуци. Когато човек консумира храна, заразена с бактерии, те развиват инфекция със салмонела, която засяга чревния тракт и може да предизвика треска, коремни спазми и диария.Въпреки че повечето хора се възстановяват в рамките на няколко дни, други могат да развият тежка дехидратация и животозастрашаващи усложнения, ако инфекцията се разпространи в червата.
С толкова много изтегляния на продукти от пазара, поради замърсяване със салмонела, важно е да знаете какво се случва - и какво да правите - ако консумирате салмонела. Ето всичко, което трябва да знаете за инфекциите със салмонела, от причините до лечението.
Какво причинява инфекция със салмонела?
Основната причина за инфекция със салмонела е консумацията на храна, която е била замърсена с изпражнения, според клиниката Mayo. Някои от най-често заразените храни включват сурово месо, сурово пиле, сурови морски дарове, сурови яйца, плодове и зеленчуци. Разпространението на салмонела може да възникне и когато хората не мият добре ръцете си след използване на тоалетната. Ето защо, освен правилната хигиена, ресторантите призовават своите служители и клиенти да мият ръцете си всеки път, когато посещават банята и тоалетната.
Според клиниката Mayo, при хората, които пътуват в страни с лоша хигиена или които притежават птици и влечуги, има по-висок риск от заразяване със салмонела.
Какви са симптомите на салмонелна инфекция?
Според Центровете за контрол и превенция, повечето хора, които са били заразени със салмонела, могат да получат диария, треска и коремни спазми. Салмонелата също може да предизвика гадене и повръщане, което може да продължи между четири до седем дни. Повечето хора обаче не показват никакви симптоми, както съобщава клиниката Mayo (в изследването цитирано по-горе). В някои редки случаи, ако инфекцията се разпространи, хората могат да изпитат интензивна дехидратация, както и животозастрашаващо усложнение.
Кой е по-предразположен към инфекция със салмонела?
Всеки може да се зарази със салмонела. Въпреки това, децата, възрастните над 65 години и хората с отслабена имунна система могат да страдат от по-тежки симптоми.
Как се лекува инфекцията със салмонела?
Няма необходимо лекарство за лечение на инфекция със салмонела, освен ако тя не се е разпространила. Основният курс на лечение е да се възстановят загубените течности.
Как да избегнете инфекция със салмонела?
Винаги трябва да бъдете предпазливи, когато ядете нещо сурово, особено яйца. Един от начините да се избегне замърсяването е винаги да миете ръцете си след използване на тоалетната и преди да приготвяте или консумирате храна. Друг начин да се предпазите е да държите суровите меса, пиле и морски дарове далеч от другите храни в хладилника и докато ги подготвяте. Препоръчва се използват две отделни дъски за рязане на сурови меса и за плодовете и зеленчуците и да се измиват ножовете за рязане между различните храни.