Всичко, което трябва да знаете за фъстъченото масло

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Преди да започнем, нека първо разберем какво е фъстъченото масло?

Фъстъчено масло е паста, която е направено от смлени, сухи печени фъстъци.

От търговска гледна точка, тя се прави чрез изпичане на фъстъците, бланширането им в топлина или вода, за да се отстранят кожите им и след това се смилат в паста.

След това могат да се добавят и други аромати, масла или съставки, за да се промени вкуса и структурата му.

По магазините можете да намерите два вида - фино смляно или едро смляно.
 
Каква е хранителната му стойност?


Фъстъченото масло е с високо съдържание на мазнини и калории, като една супена лъжица съдържа около 115 калории.

Фъстъците обаче ъстъците съдържат много ненаситени мазнини, които са здравословни.

Да, съдържа и малко количество наситени мазнини, но една супена лъжица съдържа само около 5% от препоръчителния дневнен прием на наситени мазнини при възрастните.

Вегетерианците също могат да извлекат много ползи от него, тъй като то е и доста голям източник на протеини, минерали и витамини.

Каква е нормалната дневна порция, която се препоръчва да приемате?

Около 2 супени лъжици на ден е добър размер на порцията, когато маслото се консумира като част от балансирана и разнообразна диета.

Тъй като фъстъченото масло е с високо съдържание на калории, полезни мазнини и протеини, то може да ви помогне да останете сити за по-дълго време.

Трябва да отбележим, че няма никаква разлика в хранителната стойност между гладкото и хрупкаво фъстъчено масло, така че яжте това, което ви харесва повече!

Някои лесни начини да го добавите към вашата диета включват:

- Добавете го към смутита.

- Намажете върху на препечена филийка и съчетайте с банан.

- Ябълката се съчетава чудесно с фъстъченото масло и тази комбинация е перфектна за лека следобедна закуска.


Как да си купите най-здравословното фъстъчено масло

Най-добрите  фъстъчени масла са тези, които съдържат 100% фъстъци, затова проверете етикета преди да купите.

Много марки добавят допълнителни съставки като палмово масло, захар и сол, за да подобрят вкуса, но те също променят хранителната стойност на продукта.

С нарастващата популярност през последните години на фъстъченото масло, вече има много различни видове, като кокосово-фъстъчено масло, или смеси, които включват тиквени и слънчогледови семена.

Те могат да бъдат вкусна алтернатива, която да опитате, но отново  проверете етикета, за да се уверите, че не съдържат допълнително сол, захар или консерванти, за да направите възможно най-здравословния избор.


 

Коментари към " Всичко, което трябва да знаете за фъстъченото масло":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg