Полезните свойства на авокадото

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Популярността на авокадото се дължи на неговата богата, кремообразна текстура и мек вкус.

Авокадото е плод, който принадлежи към семейството на група, която включва и членове като например канела и лавр.

Има десетки разновидности авокадо, които варират по размер, цвят и текстура и в днешно време са станали изключително популярна във всичко - от препечени филийки до десерти.

История

Авокадото произлиза от Централна и Южна Америка и е внесено във Великобритания в средата на 1900-те години, като сега те се произвеждат в САЩ, Карибите, Мексико, Бразилия, Израел и Австралия.

Хранителни акценти

Авокадото е отличен източник на мононенаситени мазнини и витамин Е.

Въпреки това, авокадото е с високо съдържание на калории, поради високото си съдържание на мазнини.

Половин авокадо се брои за голяма част от дневната порция мазнини на ден и тези, които се стремят да поддържат теглото си ще трябва да ограничат приема до две на седмица, докато в същото време увеличават порциите от други нискокалорични плодове и зеленчуци.

Авокадото съдържа повече фибри, отколкото други плодове и съдържа редица полезни минерали като желязо, мед и калий, а също така е добър източник на витамин В и фолиева киселина.

Ползи за здравето


Диетолозите препоръчват да приемаме повече ненаситени мазнини, които се съдържат в авокадото, тъй като те са по-добри за здравето на сърцето, отколкото наситените мазнини.

Изследванията показват, че мононенаситените мазнини помагат за предпазване от сърдечни заболявания и понижават кръвното налягане.

Авокадо съдържа олеинова киселина и линолова киселина и затова се препоръчва като храна за предотвратяване на висок холестерол.

Няма съмнение, че калоричното съдържание на авокадото е по-голямо от другите плодове и зеленчуци, като едно малко проучване показва, че съдържанието на мазнини в авокадото може да ви държи сити по-дълго и да намали апетита ви.

Наред с посочените по-горе ползи, то е богат източник на антиоксиданти, витамин Е и група каротини, за които се смята, че помагат за поддържане на здравето на очите

Как се избира и съхранява

Авокадото се яде най-добре, когато е напълно узряло.

За да постигнете това, оставете го на стайна температура за около седмица и го стискайте внимателно от време на време.

Когато е зряло, авокадото трябва да бъде меко, но не прекално много при натиск.

Трябва да знаете обаче, че трябва да се поставя в хладилника, докато не е узряло.

Веднъж отворен, можете да изстискате малко лимонов сок върху месестата му част, за да го предпазите от потъмняване.
 


 

Коментари към " Полезните свойства на авокадото":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg