10 важни неща, които всички деца трябва да знаят, когато навършат 10 години!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Да си родител е може би най-трудната работа на света. Когато станете родител, изведнъж ставате отговорни за бъдещето на детето си. Всеки родител иска детето му да расте, за да стане добър, състрадателен, интелигентен, честен и трудолюбив възрастен човек. За да изградите тези качества у детето си, е важно да започнете да го учите на тях от рано. Казват, че първите седем години са най-важни, но за някои неща, детето съзрява към десетата си година.

Ето десет важни неща, на които можете да научите детето си до десетгодишна възраст:

1. Да уважава другите

Учете детето си да уважава другите, независимо от техния пол, възраст, раса или религиозни възгледи. Уверете се, че то разбира, че показването на уважение към другите хора е част от това да бъдеш добър, внимателен и състрадателен човек.

2. Да не се страхува да прави грешки

Всички правим грешки, това е част от това да бъдем хора. Научете детето си, че всяка грешка е възможност да научим нещо. Уверете се, че то е наясно с това, че е напълно нормално да опиташ и да не успееш. А когато децата се провалят, научете ги да имат смелостта да опитат отново.

3. Знанието е по-важно от оценките

Учете детето си, че ученето е това, което наистина има значение. Ако пропусне няколко въпроса на теста си, ги преговорете, за да разбере правилните отговори. Не позволявайте на детето да мисли, че слабата оценка е краят на света.

4. Вашето дете може да ви потърси за помощ

Много родители се затрудняват да балансират между ролята си на родител и тази на приятел. Важно е детето да разбере, че може да разчита на родителите, и че това не пресича границата. Уверете се, че детето ви знае, че  може да идва при вас с въпроси или проблеми по всяко време и вие ще бъдете там, за да помогнете.

5. Да не се страхува да отстоява себе си

Докато учите детето или децата си на уважение, обяснете им, че те също имат право да защитават своите убеждения или мнения. Нека да разберат, че да отстояват себе си е важно и има начин паралелно с това,  да се запази уважението към другите.

6. Да не се поддава на натиска на връстниците си

Вашето дете със сигурност ще се сблъска с натиска на връстниците си в някакъв момент от живота си. Научете детето си, че да бъдеш честен и верен на себе си, е много по-важно, от това да правиш нещо, което не искаш, само за да получиш одобрение от някой друг.

7. Да задава въпроси

Научете децата си, че е добре да задават въпроси. Ако не разбират нещо или просто са любопитни, нека да знаят, че задаването на въпроси е чудесен начин за разширяване на знанията и никога не трябва да се притесняват да говорят.

8. Уважение към околната среда

Запознаването на детето с красотата на природата ще му помогне да се научи да уважава околната среда в ранна възраст. Уверете се, че знае колко е важно да се грижим за околната среда.

9. Да каже на възрастен, ако не се чувства добре

Уверете се, че детето ви знае, че здравето е на първо място. Ако  се чувства замаяно по време на физическо, да каже на учителя е правилният подход. Детето никога не бива да се страхува да говори за здравето си от притеснение  да не ядоса възрастен.

10. Да се научи да казва „не“

Уверете се, че детето ви не се страхува да каже „не“, когато е необходимо. Ако някой го кара да се чувства неудобно или се опитва да го накара да прави нещо, което знае, че е грешно, научете го да се защитава и да казва „не“. Този урок ще му бъде полезен през целия му съзнателен живот.


 

Коментари към "10 важни неща, които всички деца трябва да знаят, когато навършат 10 години!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg