10 предимства и ползи от киселото мляко с пробиотици

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Любимото българско кисело мляко, задължително за всяка трапеза у нас вече е популярно и по целия свят със здравословните си качества. Разбира се, на пазара у нас има доста голям избор и не всяко кисело мляко съдържа пробиотици илактобацилус булгарикус, затова трябва да подбираме мнимателно. Но наличието на тази бактерия, както и на лактобацилус стрептококус (и др. Полезни бактерии) поддържат здрав стомах, добро храносмилане и висок имунитет, както и спопомагат загубата на тегло. Освен това пробиотичното кисело мляко не е полезно само заради пробиотиците, които съдържа. То е пълно с протеини, витамини, минерали и здравословни мазнини като омега-3 мастни киселини. Пробиотичното кисело мляко се прави чрез ферментация на млечни продукти от овче, краве, биволско или козе мляко. Това е един от най-консумираните ферментирали млечни продукти.

Ползи от пробиотично кисело мляко:

1. Поддържа здравословното храносмилане

Киселото мляко с пробиотици има способността да поддържа здравословно храносмилане. Пробиотиците изпълват червата с полезни бактерии и освобождават  тялото от вредни бактерии, причиняващи болести. Активните култури в пробиотичното кисело мляко могат да помогнат за предотвратяване на стомашно-чревни проблеми като запек, синдром на раздразнените черва и диария.

2. Намалява риска от диабет тип 2

Консумацията на киселото мляко включва възможността за намаляване на риска от диабет тип 2. Изследвания показват връзка между по-високия прием на пробиотично кисело мляко и намаления риск от развитие на диабет тип 2. Чрез насърчаване на здравословен храносмилателен тракт и регулиране на абсорбцията на хранителни вещества, пробиотичното кисело мляко помага и за регулиране нивата на кръвната захар.

3. Намалява риска от колоректален рак

Според проучване, публикувано в „International Journal of Cancer”, пробиотичното кисело мляко осигурява защита от рак на дебелото черво. Изследователите установили, че киселото мляко има противоракови ефекти благодарение на способността му да стимулира здрав храносмилателния тракт и да запълва червата с полезни бактерии.

4. Увеличава плътността на костите

Предимствата от пробиотичното кисело мляко включват способността за увеличаване на костната плътност. Калцият и витамина D в киселото мляко играят важна роля за поддържането здравето на костите. Благодарение на тези хранителни вещества, киселото мляко може да помогне и за намаляване риска от остеопороза.

5. Подпомага загубата на тегло

Според проучване, проведено в Университета в Тенеси, Ноксвил, редовната консумация на пробиотично кисело мляко може да помогне за увеличаване загубата на мазнини.

6. Засилва имунната система

Ползите от проботично кисело мляко включват естествена подкрепа на имунната система. Пробиотиците помагат на храносмилателната система да не задържа вредни бактерии. Те също работят за намаляване риска от заболяване, като цяло и помагат на организма да се бори с инфекциите.

7. Понижава високото кръвно налягане

С над 600 милиграма калий за ок. половин кофичка кисело мляко, пробиотичното кисело мляко може естествено да понижи високото кръвно налягане. Тялото използва калий, за да намали натриевата реабсорбция, да понижи кръвното налягане и да подобри здравето на сърцето.

8. Намалява лошия холестерол

Пробиотичните съставки в киселото мляко включват способността да намаляват нивата на холестерола. Проучвания показват, че само една порция пробиотично кисело мляко на ден може да помогне за намаляване нивата на холестерола и намаляване на риска от коронарна болест на сърцето.

9. Регулира настроението

Благодарение на мозъчно-чревната връзка, пробиотичните съставки в киселото мляко включват способността за регулиране на настроението. Чрез подобряване здравето на червата, пробиотиците могат също да насърчават по-добър емоционален контрол и  да намалят безпокойството.

10. Може да помогне при лечение на хронична болка и заболявания, свързани с мозъка

Проучванията показват, че ползите от пробиотичното кисело мляко може да включват способността за лечение на хронична болка и подобряване на заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, чрез насърчаване на по-добро регулиране на настроението. Храните, богати на пробиотици, са особено полезни след прием на антибиотици. Докато антибиотиците се предписват, за да убиват опасни бактерии, те същевременно убиват и полезни бактерии. Киселото мляко може да помогне за запълване на здрави бактерии в червата.


 

Коментари към "10 предимства и ползи от киселото мляко с пробиотици":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg