10-те опасни козметични съставки

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Козметика

Почти всяка жена вече чете етикетите на продуктите – хранителни, козметични, почистващи – преди да направи избора си за покупка. Но много от химичните наименования са ни непознати, а те, оказва се, не са никак безобидни. Това са 10 съставки и техните обозначения, за които е добре да се вглеждате в етикетите.


Метил-, пропил-, бутил-, етилпарабен(METHYL, PROPYL, BUTYL и ETHYL PARABENS) - най-често срещаните консерванти и стабилизатори. Потиска развитието на микроорганизми. Абсорбира се в кожата и има слаб естрогенен ефект, което е опасно за жени, за които естрогенът е противопоказен(при рак на гърдата), както и по време на бременност.


Диетаноламин(ДЕА, DEA), триетаноламин(ТЕА, TEA) – пянообразуващи вещества, които се отнасят към групата на амините(в състава на амоняка). Оказват токсично въздействие при продължителна употреба. Могат да предизвикат алергична реакция, раздразнения на очите, сухота на кожата и косата.


Пропилен гликол(PROPYLENE GLYCOL, PPG), полиетилен гликол(ПЕГ, PEG) – получават се при нефтохимическа преработка и се използват в качеството си на хидроскопични съставки. Могат да причинят обриви и екземи.


Натриев лаурил/лаурет сулфат(SODIUM LAURUULAURETH SULFATE) – евтин, но вреден детергент, използван в шампоани заради почистващото му и пенообразуващо действие. Продукт от нефтопреработка, замаскиран често като "получен от кокосови орехи". Предизвиква дразнене на очите, лющене на скалпа, подобно на пърхот, кожни обриви и други алергични реакции.


Вазелин(PETROLATUM) – производно на минерално масло, използва се като омекотяващо средство, масово използвано заради ниската цена. Нарушава обаче естествения процес на овлажняване и води до състоянието, за което се използва, за да предотврати – сухота и напукване на кожата.


Стеаралкониум хлорид(STEARALKONIUM CHLORIDE) - първоначално предназначен за изплакване на прането, но по-късно се използва и в балсами и кремове, заради ниската цена в сравнение с растителните екстракти. Токсичен, предизвиква алергични реакции.


Диазолидинил урея, имидазолидинил урея(DIAZOLIDINYL UREA, IMIDAZOLIDINYL UREA) – използват се като консервант, освобождават формалдехид, имат токсични ефекти. Могат да причинят контактен дерматит. Известни са и под търговското наименование Germall II, Germall 115.


Поливинилпиролидон и винил ацетат(PVP/VA COPOLYMER) – получава се от нефтопреработка, често се използва в стилизиращите продукти за коса. Има токсично действие при вдишване на частиците.


Синтетични оцветители – използват се за повишаване на привлекателността на козметичните продукти. Обозначават се като FD&C или D&C, след което следва цвят и номер. Например, FD&C Red №6 (червен). Много от синтетичните оцветители се смятат за канцирогенни. Най-добре да не ги използвате.


Синтетични ароматизатори – означава се просто като "ароматизатор", но съдържат до 200 химически компонента, които могат да причинят главоболие, замайване, обрив, хиперпигментация, кашлица, повръщане, възпаление на кожата.
 


 

Коментари към "10-те опасни козметични съставки":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg