11 Начина емоционално интелигентните хора да преодолеят разочарованието

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Разочарованието е трудна за преодоляване емоция, защото всеки ден може да доведе до нови ситуации, носещи разочарование. Понякога разочарованията идват доста бързо, понякога са наистина огромни и променят живота ни. В същото време, трудните времена в световен план допринасят към нашите ежедневни стресови фактори и могат да повишат реакцията ни към негативни новини. Поискахме съвети от експерти как да подобрим способността си да се справим и се съвземем бързо от разочарованията, които са част от нашето ежедневие.

1. Отделете време за реакция. Ще откриете спокойствието по-лесно, ако си позволите да не бъдете спокоен след първоначалния шок от лоша новина. "Когато получите лоши новини, отделете малко време, за да ги осъзнаете", казва Тина Гилбъртсън, психотерапевт и автор на „Как да победим лошите чувства, като се оставим да ги изживеем."Също така, намерете дума, която описва как се чувствате - разочарован, обиден, или изплашен. Определянето на чувствата ни помага да намерим смисъл в опита, който получаваме. Нека вълната на разочарование ви залее, говорете на глас (ако е само пред себе си) и уважете емоциите си. " Изживяването чувствата, ще ви позволи да вземете хладнокръвно решение за това какво да правите след това", добавя тя.

 

2. Направете проверка относно реалността- наистина ли е толкова зле? След първия удар от разочарованието, отстъпи назад и оцени. Проблема може да изглежда като най-ужасното нещо, което би могло да се случи, но хората сме склонни да драматизираме. "Чувствата са реални и е важно да ги разпознаем, но мислите не винаги са истина", казва психотерапевта Сара Мандел. Когато първоначалното разстройване премине, казва тя, "Опитайте се да погледнете обективно на вашите проблеми, да отделите фактите от измислицата и да намалите отрицателния монолог."

3. Ако ви ударят под кръста, извисете се. "Въпреки, че ние не избираме ситуациите, в които се чувстваме разочаровани, имаме голям избор по отношение на начина, по който да реагираме на разочарованието", казва Триша Андор, лицензиран психолог. "Ние можем да изберем какво да правим, да кажем, или мислим за дадена ситуация." Тя казва, че е важно да надмогнеш разочарованието, да го изживееш преди нещата да се обърнат в раздразнение, гняв, обида, ревност, или горчивина.

4. Не се задушавай в негативизъм. Както и всяка друга емоция, разочарованието има спектър, казва лицензирания съветник и житейски експерт, Монте Дренер. "Тайната за справянето с разочарованието е да не бъде позволено то да се превърне в по-силна емоция като обезсърчение и депресия", казва той. "Колкото по-дълго се задушавам в разочарование толкова по-вероятно е да си позволя да се обезсърча. Тогава е още по-трудно да се измъкнеш сам. Колкото по-дълго съм обезкуражен, толкова  по-големи са шансовете ми да получа депресия." Обърнете емоционалното състояние на разочарование и винаги търсете начин да израстнете чрез него. "Обърнете тази негативна емоция в положителна емоция като решителност," казва той, защото това е начин за възстановяване на спокойствието в съзнанието.

5. Избягвайте тревожните реакции чрез понижаване на стреса. Намерете приятен начин за бързо облекчение от тревожност, като медитация, разходки, слушане на музика, дълги вани или гледане на комедия. Вашето общо състояние на стрес и тревожност може да добави допълнително ниво на чувствителност и да ви направи по-податливи на възбуда. "Стресът е в континиума от 0 (никакъв стрес ) до 10 (възможно най-стресиран)", казва д-р Елизабет П. Ломбардо, автор на „По-добре от перфектно: 7 Стратегии да смажете самокритика в себе си и създадете живота, който обичате”. "Когато сме  на седма или по-висока степен по скалата на стреса, ние сме склонни да слагаме " отрицателен филтър "-т.е. да се фокусираме почти изключително върху негативите и да драматизираме." Намерете неща, които да правите всеки ден и които ви успокояват, така че да не се чувствате сякаш е дошъл краят на света всеки път, когато сте разочаровани.

 

6. Погледнете нещата в перспектива. Спортния журналист Сам Уейман, автор на „Победа в загубата: Как най-големите ни неуспехи могат да доведат до най-големите ни печалби”, е интервюирал много общественици и специалисти по ментално здраве за разочарованията. "Психологът д-р Джим Лоер говори за" рамкиране на "събитията в живота ни по конструктивен начин ", казва Уейман. "Неговата теория е, че нашата интерпретация на това, което се случва в много отношения е по-важно от това, което действително се случва. Ако това е така, Лоер казва, във всяко  разочарование ние трябва да намерим нещо полезно, върху, което можем да градим или поне нещо, което ни позволява да видим дори най-малкото положително. " Колкото повече се научим да оформяме (рамкираме) нещата по начин, който е конструктивен и позитивен и все пак честен, толкова по-добре можем да обработим разочарованието.

7. Опитайте се да не вземате реакциите и мненията на другите хора навътре, присърце. Различните гледни точки, сами по себе си не са обиди. "Някои хора се чувстват нападнати, когато някой не е съгласен с тях или предполага, че са направили нещо нередно", казва семейният терапевт Джил Уитни."Мъдрите хора знаят, че всеки човек има уникална гледна точка, и това е нормално." Не всеки човек, с когото общуваме в живота или в социалните мрежи е мъдър, но всички ние можем да работим върху това да  сме сигурни в собствените си гледни точки, така че другите да не ни манипулират с техните. Ние също можем да променим някои от нашите собствени възгледи. "Бъдете отворени за нови идеи и факти", казва тя. "Не чувствайте необходимост да сте прави през цялото време." Важно е също така да приемем нашите грешки и да се извиним, когато трябва.

8. Ограничете другите да ви затрупват със своите разочарования. Докато да споделяш и да бъдеш изслушан е важно, опитайте се да стоите далеч от хората, които правят голяма работа от всичко, което се обърка. "Може би познавате някой, който взема всичко като лична обида", казва Уитни. "Той е сигурен, че другия го прекъсва нарочно, че шефът му има нещо наум за него, че съпругата му е забравила да купи мляко, защото тя е  пасивно-агресивна или защото не се интересува от него." Хората, които поставят отрицателна нотка на всичко, често бълват негативността на хората около себе си, казва тя. Понякога трябва да се ограничат такива контакти, а когато са налице, нека негативните новини минат през едното ви ухо и излизат през другото. Особено, когато се опитвате да се справите със собствените си разочарования.

9. Запишете тревогата си. Това може да помогне да я изхвърлите от системата си. "Един от начините да се справим с разочарованието е да запишем чувствата си", казва д-р Диана Раб , криейтив експерт и автор на „Лекуване с думи и писане за наслаждение”. "Воденето на дневник е добър начин да започнете, защото може да ви помогне да изразите притесненията  и емоциите си около разочарованието си по един не-плашещ начин. Дневника не не осъжда и изслушва." Тя казва да се освободите пишейки," дори да  не вдигате писалката от страницата, докато всички емоции се излеят върху листа. Това може да бъде един чудесен начин да израстнете, да се учите и да се разграничите от вашето разочарование. "Писането може да се използва за освобождаване на болката и също може да ни помогне да възстановим силата си.

 

10.  Развийте „мускулите” на позитивното мислене. Когато акцентираме върху лошите неща ние губим визията за това, което е правилно в живота ни и света около нас. "Нашият мозък е склонен да се фокусира върху негативите в живота ни. Това е част от инстинкта ни за самосъхранение - да търсим потенциални заплахи в света около нас", казва Луиз Аспдън, житейски експерт, специализирана в позитивното мислене и емоционалната интелигентност. "Тази склонност е стара и в днешния свят не винаги ни служи, когато срещаме негативизъм на всяка крачка." Мозъците ни са адаптивни, което означава, че можем да ги пренасочим да  търсят това, което е правилно в света, казва тя. Правене на списък с благодарности  с 10 до 20 позиции, всеки ден може да ни помогне да изчистим ума си от негативното. Аспдън ви предлага да изброите всичко от новата работа до вкусното сутрешно кафе и ще видите първосигналните си реакции към отрицателното в нова светлина и в пълна трансформация.

11. Дишай, за да прочистиш съзнанието си. Емоционалният център в мозъка ни може да замъгли нашата способност да мислим целенасочено в стресови ситуации, казва Аспден. "Той може да изпрати хормоните на стреса през системата, да повиши сърдечната честота и притока на кръв, така че вие може да" се борите или да избягате, "както и е възможно ограничаване на мисловния процес", казва тя. "Самият акт на няколко дълбоки вдишвания ще разсее кортизола (хормона на стреса) чрез окисление на кръвта ви и ще ви върне към режим на мислене вместо към режим на реакция." Дишането може буквално да ви помогне да усетите чувство на благополучие и спокойствие.

Не забравяйте, че докато ние не винаги можем да контролираме разочарованията, които излизат на пътя ни, можем да се стремим да облекчим и противодействаме на тяхното влияние върху нашето ежедневие. Но ако бремето е твърде тежко, за да се справите сами, обърнете се към приятел, за да поговорите или потърсете професионална подкрепа.


 

Коментари към "11 Начина емоционално интелигентните хора да преодолеят разочарованието":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg