13 неща, които вашето куче не обича да правите

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Обичаме кучетата си толкова много, че ни боли даже да си помислим, че ги караме да се чувстват некомфортно, тъжно или уплашени. Те пък, от своя страна, ни обичат толкова много и са толкова лоялни, че понякога не ни показват, че това, което правим не им харесва.


Тъй като те не могат да ни кажат какво не е наред, ние направихме класация с 13 неща, които хората правят, но кучетата всъщност не харесват. За наш късмет, обаче, нашите космати приятели винаги намират начин да ни простят.


1. Прегръдки


Пределно ясно е, че не всички кучета мразят прегръдките. Някои от тях обичат, но много от кучетата приемат прегръдката като знак на доминиране и може да ги накара да се почувстват заклещени. Много от кучетата ще толерират прегръдки от хората, които обичат, но това не значи, че им харесва.
Наблюдавайте знаците на тялото, които вашето кученце издава. Наклонени уши, стегната поза и напрегнат вид означава, че кучето не се радва на прегръдката, колкото и вие. Също така е МНОГО важно да научите децата си да не прегръщат кучета, особено тези които не познават. Този урок може да предотврати сериозни наранявания!


2. Комуникация с твърде много думи


Ставаме толкова близки с кучетата си, че понякога забравяме, че те са животни и не разбират повечето от нещата, които казваме. Например, опитът да ги поучим и да им кажем „Ще ти дам награда ако си добър!“ е безмислен опит. Те може да разберат думите „награда“ и „добър“ и ще се чудят защо все още не виждат наградата пред себе си.
За да елиминирате объркването, използвайте думи, които кучето знае (добър, награда, разходка, игра и т.н.), контролирайте тона си и езика на тялото и ще имате по-добър шанс кучето ви да разбере какво искате да му кажете.


3. Викане


Да, кучетата имат нужда от ограничаване, но ще сте по-успешни, ако насърчавате добро поведение, а не да ги смъмряте, когато са лоши. Викането може да ги направи нервни и уплашени, а може би пък те са напълно безчувствени към него и през повечето време дори не знаят какво казвате.
Пример за позитивен подход: когато кучето ви открадне чорапите, вместо да го смъмрите, инструктирайте го да ги пусне, а след като го направи я наградете. Това може да отнеме време и търпение, но повярвайте, вашето кученце ще е по-възпитано след време.


4. Рутина


Както споменахме, кучетата имат нужда от граници. Тези граници са им удобни, защото животните обичат рутината – ядене, ходене до тоалетна и излизане на разходки по едно и също време на деня. Също така, честите разходки не оставят кучетата да полудеят. Как бихте се чувствали вие, ако стоите вкъщи по цял ден?


5. Пипане по лицето


Отново, повечето кучета ще толерират собствениците им да ги пипат по лицето, но най-вероятно няма да се наслаждават. Това правило е особено вярно за кучета, които не познавате; уверете се, че им давате достатъчно лично пространство, докато не се почувстват сигурни да ви позволят да ги пипнете.


6. Визуален контакт


Ние, собствениците на кучета обичаме да ги гледаме в очите – всъщност, това може да е знак на любов. Но куче, което не ви познава може да интерпретира това като предизвикателство или заплаха. Избягвайте визуален контакт с куче, което не познавате


7. Не им позволявате да помиришат тяхното обкръжение


Миризмите са главния източник за информация на кучетата. За тях, една хубава разходка с много мирисане (и маркиране) е тяхната версия на това да седнем пред компютъра, да отворим Facebook и да видим какво се случва около нас. Когато, обаче, ги издърпате и не им дадете да помиришат, представете си, че гасите компютъра на някой, точно когато си е отворил Facebook. Следващия път, когато сте на разходка, опитайте се да бъдете по-съпричастни към манията на кучето ви.


8. Обличане


Това е едно от нещата, което много кучета толерират повече отколкото се наслаждават. (Отново, винаги има изключения). Опитайте се да ги научите да се чувстват удобно в леки пуловери и якета, когато времето започне да става студено.
Повечето хора се смеят и радват на кучета облечени в костюми или какъвто и да било вид дрехи, но малко кучета биха обичали да са център на вниманието. Много от тях биха се чувствали объркани и нервни. В края на краищата, нелепите костюми карат повечето кучета да се чувстват некомфортно по един или друг начин.

9. Да се изправят срещу страха си


Независимо дали са уплашени от прахосмукачката, от даден човек, или място (ветеринаря), карането на кучето да се изправи пред страха си не е ефективно, а точно обратното – контрапродуктивно.
Най-добрият подход е да показвате на кучето прахосмукачката или дадения човек отдалеч, и да го награждавате, когато е спокойно. Така, малко по малко, кучето ви ще свикне с мисълта, че няма нищо опасно и ще спре да се страхува от даденото нещо.


10. Силни миризми


Както знаете, кучешките носове са от 10,000 до 100,000 пъти по-чувствителни към миризми от човешките. Може да си представите, как се чувстват, когато използвате почистващи препарати, продукти или парфюми, които имат силна миризма. Когато използвате такива продукти, се уверете, че кучето ви е на безопасна дистанция от източника.


11. Лошо настроение


Независимо дали сте ядосани, тъжни или стресирани, вашето куче знае как се чувствате! Всеки има лоши дни, но ако негативните емоции не ви напускат, кучето ви може да се афектира. То може да присвои вашите чувства и даже да се разболее.


12. Оставяте ги сами твърде дълго


Кучетата живеят на глутници, и буквално живеят за ВАС! Ако прекарвате твърде много време без да сте при него, а когато се приберете да го игнорирате – вашето кученце ще бъде изключително тъжно.
В някакъв момент на всички ни се случва да работим повече часове, но гледайте да прекарвате време с кучето си, когато се приберете. Ако пък графика ви е по-натоварен – бавачка за кучета би могла да му помогне да се справи със самотата. Но все пак, за едно куче, няма нищо по-хубаво от време прекарано със своя собственик.


13. Оставяте го в приют


Оставяйки настрана, че биват тормозени, кучета, които са отнети от семейството, което познават и обичат, остават с разбито сърце. Представете си да ви изхвърлят от дома ви, от хората, които обожавате и да си нямате и идея защо вече не ви искат.
Ние, които обичаме кучетата (ако четете това, и вие би трябвало да ги обичате), не можем да си представим да изложим кученцето си на такава съдба. Ние съчувстваме на тези удивителни животни, обичаме нашите и помагаме на тези, които се нуждаят от дом.


Следвайки тези прости 13 съвета, може да накарате кучето ви да е най-щастливото животно на планетата.


 

Коментари към "13 неща, които вашето куче не обича да правите":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg