15 любопитни факта за кафето

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Минава ли ден без чаша от ароматната напитка? Сигурни сме, че не!

И докато някои празнуват Национален ден на кафето с безплатни напитки, ние ще ви споделим няколко доста любопитни факта за кафето.

Кафето се е дъвчело

Днес може и да обичаме да си сипваме напитката в любимата чаша, но някога не е било консумирано така. Според някои историци за пръв път са го хапвали някои африкански племена, като си правели енергийни топчета от плода на кафето и животински мазнини.

Кофеин за газираните напитки

След като набира популярност безкофеиновото кафе, някои производители започнали да продават кофеина на фармацевтични компании и производители на газирани напитки.

Разтворимото кафе съществува от 250 години

Ако си мислите, че разтворимото кафе е прищявка на модерното време, лъжете се. Първото разтворимо кафе се е появило в Англия през 1771 година. Но за масово производство са му трябвали още 139 години, когато е представено и патентовано в Америка през 1910 година.

Средностатистическият американец харчи повече от 1000 долара за кафе всяка година

Ако си мислите обаче, че похарчването на 1092 долара за кафе от американеца, прави Америка най-пристрастената страна, лъжете се.

Финландия е „кафената“ страна

Въпреки че Финландия не произвежда кафени зърна, финландците са нацията, която пие най-много кафе в света.

Бетовен е бил кошмар за всеки бариста

Великият Бетовен се е наслаждавал на всяка чаша кафе, но е бил особено взискателен към начина му на приготвяне. Той е настоявал всяка чаша да бъде правена от точно 60 зърна кафе.

Кафето е пратило бразилските атлети на Олимпийските игри

През 1932 година Бразилия не е имала възможността да прати атлетите си на Олимпийските игри в Лос Анджелис. Затова те напълнили кораба си с кафе и го продавали по пътя.

Опити за забрана на напитката

През 18 век някои правителства са правили опити да забранят кафето. Сред причините била и тази, че кафето стимулира „радикалното мислене“. През 1746 година нещата стигнали дотам, че Швеция забранила не само кафето, но и принадлежащите му аксесоари като чаши и чинийки.

През 17 век жените смятали, че кафето прави мъжете „безполезни тела“

През 1674 се появила Женска петиция против кафето, която прокламирала, че кафето превръща британските мъже в „безполезни тела“ и предлагала забрана за всеки под 60 години.

Пиенето на кафе удължава живота на котките

В Книгата по рекордите на Гинес фигурира и един прелюбопитен – Най-старата котка на света. Това е 38-годишната Creme Puff, която пиела кафе всяка сутрин и закусвала бекон, яйца и броколи. Може и да е случайност, но другата записана в историята възрастна котка, на 34 години, имала същия собственик и била на същата диета.

Най-скъпото кафе в света се прави от животински изпражнения

Kopi Luwak, най-скъпото кафе в света, се дължи на храносмилането на едно малко животинче. Червените плодчета на кафето в Индонезия се оказват неустоими за животинката, позната като азиатска палмова цибетка(малко животно, подобно на невестулка). Храносмилателната им система обаче не може да се справи напълно със зърната в плодчетата и те преминават, без да бъдат смлени. Фермерите събират тези зърна, измиват ги добре(надяваме се) и ги продават за около 600 долара.

Първата уеб камера гледа към кана за кафе

Изследователите в Кеймбридж наблюдавали от бюрата си какво се случва около каната за кафе в така наречената Троянска стая. След прекратяването на експеримента, каната, която реално струвала не повече от 50 долара, била продадена на търг в ebay за 5000 долара.

70 чаши кафе убиват около 70-килограмов човек

Твърде много от каквото и да било може да доведе до нещо лошо. Дори и пиенето на кафе. Съвсем скорошно видео от AsapSCIENCE показва, че 70 чаши кафе могат да убият 70-килограмов човек.

Има Starbucks в ЦРУ

Да, в Лангли, Вирджиния си имат Starbucks кафене. Служителите в него минават през драстични проверки и не напускат работното си място без ескорт от ЦРУ. Но пък не им се налага да пишат върху чашките имената на клиентите.

Един ден ще зареждаме колите си с кафе

Това ни допада най-много – учените напредват в превръщането на кафето в биодизел. И най-хубавото е, че утайката също върши работа.

 

Вижте още:

Как пиете своето кафе?

6-те ефекта на кафето в грижата за красотата


 

Коментари към "15 любопитни факта за кафето":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg