18 незабравими цитата от Умберто Еко

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Лица

Късно снощи след дълго боледуване от рак, е починал италианският писател и философ Умберто Еко. Ето няколко цитата, с които ще го запомним автора на "Името на розата":

 

1. Колко спокоен би бил животът без любов! Колко безопасен, безбурен... и колко скучен!

2. Не знам дали съм изпитвал големи удоволствия. Вероятно пак заради католическото ми възпитание търсенето на щастието не е присъствало в хоризонтите ми. Живея със съзнанието, че съм бил глезен и не искам да се оплаквам, би било малко прекалено! Аз съм спокоен, очаквам спокойно смъртта си, като все пак не бих желал да свърша в адски мъки.

3. Смелостта е онова, което те превръща от съзерцател в участник.

4. Културата, не войната, циментира европейската идентичност.

5. За вечната слава първото, от което се нуждаете, е космическо безсрамие.

6. Винаги съм бил запленен от фалшификациите и от лъжата. Лъжата е фундаментален аспект на комуникацията. Тя е разговор за възможни светове. За реалността би могло да комуникира дори едно куче. То обаче не може да лъже.

7. Според мен е важно не толкова да имаш спомени, колкото винаги да си разчистваш сметките с тях, да възобновяваш контакта си с детството, да преоткриваш хората от онова време, някоя приятелка, учителката, в която аз и приятелите ми винаги ще сме влюбени. Аз използвам много детството си в своите книги

8. Книгата е крехко същество, което страда от разрухата на времето, страхува се от гризачи и непохватни ръце. Библиотекарят пази книгите не само от човечеството, но също така и от природата и посвещава живота си на войната със силите на забвението.

9. Романът е като дете. Поне две години трябва да се грижиш неотлъчно за него.

10. Човек пише за миналото винаги с поглед в настоящето.

11. Дейността на писателя се състои в това да „създава“ своя собствен читател.

12. Писмените произведения никога не променят настоящето, те могат единствено да променят бъдещето. Например, четете книга, която ви оказва дълбоко впечатление; постепенно се променя вашият начин на мислене, вашата личност, и утре или вдругиден вие се държите по коренно различен начин. Онези, които се обръщат към интелектуалците с молба да решат глобални проблеми, правят грешка.

13. Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година – да стане лято и цял живот – да са щастливи.

14. Истинският герой е винаги един герой по погрешка.

15. Ако не тренираш паметта си, ставаш идиот; ако я обогатяваш, ще изживееш хиляди животи.

16. Новите технологии убиват мисленето.

17. За „Името на розата”: Един приятел ме беше помолил да напиша кратка детективска новела, по която да направи сериал. Казах му, че ако направя това, тя ще се развива в Средновековието и ще бъде поне 500 страници. Разбира се, сериалът не се осъществи, но вече бях запален по идеята да напиша историята.

18. Вярвам, че това, което ние ставаме зависи от това, което нашите бащи ни учат в различни моменти, в които не се опитват да ни научат. Ние се формираме от малки късчета мъдрост.


 

Коментари към "18 незабравими цитата от Умберто Еко":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg