25 начина да се научим да обичаме себе си и света

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи


Обичайте себе си и светът ще ви обича!


Започнете всеки ден с позитивна мисъл. Кажете си нещо хубаво – колко добре се справяте с работата, колко сте красива, изобщо всичко, което може да ви накара да се усмихнете.


• Хранете се така, че не само да утолявате глада си, но и да зареждате тялото с енергия.


• Всеки ден се занимавайте със спорт и рано или късно с изненада ще установите колко много обичате разкошното тяло, в което сте се родили.


Не вярвайте на всичко, което си мислите. Във всеки от нас дреме един критик, който постоянно ви пази от неприятности. Но много повече, за съжаление, ни пази от всичко хубаво, което може да ни се случи.


Оставете около себе си хора, които обичате и които ви въодушевяват. Позволете им да ви напомнят колко прекрасен човек сте.


Спрете да се сравнявате с другите. Втори такъв човек няма на планетата, ние всички сме уникални и различни един от друг. Единственият човек, с когото може да се сравнявате, това сте самите вие.


Изхвърлете от живота си всички отровни взаимоотношения. Всички хора, които ви карат да се чувствате по-малко прекрасни, отколкото сте, не заслужават място в живота, а още по-малко в сърцето ви.


Празнувайте всяка ваша победа, без значение дали е много малка или пък голяма. Потупайте се сами по гърба и се гордейте с постиженията си.


Измъкнете се от зоната си на комфорт и опитайте нови неща. С нищо не може да се сравни чувството, което изпитваме, когато направим нещо ново и непознато и достигнем до нови висоти.


Приемете и обичайте този, който ви отличава от другите. Именно това ви прави наистина различни.


Осъзнайте го и приемете най-накрая – красотата е в очите на наблюдаващия. Не си позволявайте всички тези обработени снимки в лъскавите списания да ви убеждават, че тялото ви е несъвършено.


Опитайте да запазите спокойствието си във всяка ситуация. Вдишайте дълбоко и издишайте, изчистете съзнанието си от излишните неща и бъдете себе си.

Не пренебрегвайте страстта си. Много често се получава така, че сърцето ни тегли към нещо, за което копнее, но вътрешният ни глас ни спира с убеждението, че "не, аз не мога да върша това, няма да мога, не ме бива". Не е така! Опитайте! Бъдете търпеливи, но настойчиви, сърцето знае най-добре и често се оказва, че точно това е нашето призвание.


Да обичате себе си означава постоянно да се развивате. Това е нещо, което трябва да практикувате всеки ден.


Постарайте се да осъзнаете какво мислите, чувствате и какво искате. И изживейте живота си в съответствие с всичко това.


Отнасяйте се към другите с любов и уважение. Има една стара, но вярна приказка – отнасяйте се с другите така, както искате да се отнасят с вас. Но бъдете и реалисти – не очаквайте всички да ви отвърнат на доброто с добро. Не всички хора имат една и съща философия за живота.


Всеки ден намирайте нещо, за което да сте благодарни. Неизбежно е да имате и падения, не само възходи, но именно в такива дни е важно да запазите вярата си в доброто и да откриете поне едно нещо, макар и дребно, за което да сте благодарни. А за колкото повече неща бъдете благодарни, толкова повече ще получавате.


Когато имате неприятности, поговорете със семейството си, приятели, учители, хора, на които може да се доверите. Те са способни да ви помогнат да се почувствате по-добре. Не таете всичко в себе си, а да не говорим, че може да получите ценене съвет, който наистина да ви помогне да се справите със ситуацията.


Научете се да казвате "не". Това не ви прави страхлив човек, напротив, прави ви умен човек.


Простете на себе си. Ако все оше съжалявате за някакв постъпка, време е да си простите. Не може да промените случилото се в миналото, но може да промените бъдещето си. По-добре приемете случилото се като начин да се научите и възможност да подобрите бъдещето си.


Записвайте мислите си. Ако в главата ви се сблъскат мисли, запишете си ги, без значение колко безумни, страшни, печални или странни са те. А след това сложете тези листове в дневник, изгорете ги, хвърлете ги или направете каквото искате с тях, стига да се избавите от тези мисли.


Откъснете се от света и погледнете в себе си. Налейте си чаша от любимия чай или кафе, или пък някоя алкохолна напитка, какво пък. И поседнете тихо, насаме със себе си. Без телевизор, компютър и телефон.


Забравете за жаждата за одобрението на другите. Това само ви пречи. Вие сте единствена и уникална и няма друг човек като вас. Нямате нужда от другите, за да живеете живота си по най-добрия начин.


• Бъдете креативни и забавлявайте себе си по всеки възможен начин – рисувайте, занимавайте се с музика, творете, танцувайте.


• Бъдете реалисти. На света няма човек, който да е бил щастлив във всяка минута, във всеки един миг. Хора сме, допускаме грешки и това е нормално. Позволете си да бъдете човек.
 

Вижте още:

10 вида заблуди, в които продължаваме да вярваме

5 начина да спрем да се съмняваме в себе си


 

Коментари към "25 начина да се научим да обичаме себе си и света":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg