3 начина да намалим използването на пластмасови продукти

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Пластмасата прави живота ни по-лесен – чупи се трудно, не ръждясва и държи храната ни свежа и чиста. Лека е и не струва много да се произведе и закупи. Има само една уловка – разрушава всичко, което обичаме.

Всички обичаме плажовете, горите, зелените поляни, сладките животинки и дори хората. Така, че нека не се преструваме, че не ни пука какво се случва с тях или пък, че някой друг ще се справи с проблема. Това не е вече нещо, което може да игнорираме. Спасяването на планетата изисква действия и има едно просто нещо, което можем да правим всеки ден, за да си осигурим едно по-добро бъдеще.

Има няколко проблема. Първо, пластмасата се прави от петрол, газ или въглища. Това са ценни природни ресурси, които не са възобновяеми. Второ, не само, че пластмасата се прави от ресурси, които искаме да имаме за много, много по-дълго време, но също така изисква и много енергия, за да се произведе. Последно, но не на последно място, тя не се разгражда в природата и няма да изчезне бавно, ако „случайно“ изпуснете опаковка от бонбон на улицата.

Не казвам, че трябва да бъде забранена, но твърдя, че трябва да бъде използвана по-мъдро и дори, ако може да бъде заменена с нещо по-благоприятно за природата.

Ето три неща, които всички можем да променим, за да намалим използването на пластмаса без да правим драстични промени в начина си на живот:

1. Найлоновите торбички

Идеята е много проста. Купете си хубава и плетена чанта и я използвайте, когато пазарувате. Спрете да купувате найлонови торбички всеки път, когато отидете в магазина. Когато пък си купите някоя дреха, просто я вземете и я сложете във вашият плик, вместо плика от съответния магазин.

2. Пластмасови бутилки

Може да се сдобиете с висококачествени, метални или рециклирани бутилки, които може да използвате многократно. Те ще заменят милионите пластмасови шишенца, които купуваме и в последствие изхвърляме всеки ден. Много е просто – вземете си шишето, напълнете го с вода и готово. В случай, че живеете в район, в който водата не става за пиене – има бутилки с вградени филтри. Вече няма нужда да си купувате пластмасови бутилки, а ако пък изпитвате нужда да си купите вода от супермаркета – купете си в стъклена бутилка.

3. Рециклирайте

Тази стъпка изисква малко повече усилие, но мисля, че си заслужава. Знаете ли, че само в Америка, средно на час се използват 2.5 милиона пластмасови бутилки? От тези 2.5 милиона, само около 23% се рециклират. Ако питате мен, това е много пластмаса и малко рециклиране. Ето и моето предложение: Дръжте обикновения си кош за боклук, но до него сложете малка кошничка, която да пълните с пластмасови продукти. Когато се напълни – занесете я до кошчето за разделни отпадъци, близо до дома ви.


 

Коментари към "3 начина да намалим използването на пластмасови продукти":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg