3 причини, поради които трябва да започнете да говорите със себе си

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Случвало ли ви се е някога да си говорите сами пред огледалото, може би преди важно интервю за работа или първа среща? Е, значи сте на прав път. Някои хора се чувстват глупаво да си говорят сами и предпочитат да решават проблемите си по-стоически. Но проучванията показват, че говоренето със себе си може да бъде полезно от психологическа гледна точка за овладяването на стресова или изтощителна ситуация. То може да помогне също и с решаването на проблеми с мотивацията и доверието.

Говоренето със себе си може да ви помогне да управлявате емоциите си, депресията и да се успокоите, когато  чувствате, че тревожността започва да преобладава. И докато говоренето на себе си, не е за всеки, ако откриете, че другите начини за справяне със ситуацията не работят, трябва да опитате поне малко. Ето няколко причини да започнете да си говорите сам/а - дори и да се чувствате малко луд/а в началото.

3 причини защо трябва да започнете да говорите на себе си

"Може да не сме в състояние да променим действителността, но можем да променим това как я виждат и съхраняват умовете ни." - Мади Малхотра

1.Мотивация

Като говорите на себе си, използвайки второ и трето лице, можете  да се мотивирате да сте подготвени за задача, която е особено стресираща. Вместо просто да се опитвате да откриете мотивацията си от нищото, по-добър избор би било да си кажете думите: "Можеш да направиш това, ти си напълно подготвен/а". По този начин си внушавате сила и мотивация, за да се справите със ситуацията.

Често, когато се мъчим да намерим правилния тип мотивация, можем да останем разочаровани и по-стресирани, отколкото преди. Всъщност можем да бъдем най-лошите си врагове. Чрез разговор със себе си, вие се обръщате към точния съюзник, от който се нуждаете, за да бъдете уверени и мотивирани. Една стресова ситуация може да изглежда по-малко обезсърчаваща, след като сте си вдъхнали сила и увереност. В края на краищата никой не знае по-добре от вас самата какво можете да постигнете.

2. Управление на вашите емоции

Чрез разговора със себе си, имате по-голямо влияние върху управлението на чувствата си. Стресът може да бъде огромен и да ви накара да изпаднете в паника и в беда. Чрез разговорите си със себе си можете по-лесно да контролирате емоциите си и да виждате нещата от външна,странична гледна точка, както не сте могли до сега.

Говоренето със себе си може лесно да превърне една ситуация, която изглежда заплашителна в такава, която е просто по-голямо предизвикателство, като изнервящо интервю за работа или първа презентация пред шефа .

Когато сте в състояние да управлявате емоциите си чрез разговор със себе си, вие ще се чувствате по-спокойни и по-подготвени за задачата. Това работи за всякакъв вид емоции, независимо дали става въпрос за чувство на неудовлетвореност, безпокойство или дори тъга. Да кажете на себе си как се чувствате, означава, че е по-малко вероятно да бъдете завладени от тези емоции.

3. Психологическо дистанциране

Игнорирането на стресиращата ситуация може да ви помогне да успокоите най-бързо. Но ако не можете физически да си тръгнете от тази ситуация?

Точно тук ще послужи разговорът със себе си. Използвайки второ и трето лице, докато разговаряте със себе си, можете психологически да се отдалечите от ситуацията, като се обръщате към себе си като към някой друг.

Тази техника може да ви помогне да управлявате безпокойството си на по-високо ниво и да позволите на ума си бъде по-ясен, за да можете да вземате логически решения за следващата стъпка, която трябва да предприемете.Решаването на проблеми може да стане за вас почти втора природа, когато започнете да разговаряте със себе си, сякаш говорите с друг човек. В крайна сметка приносът на някой друг винаги изглежда по-ценен от нашия личен.

Ето, вече ги имате! Три наистина удивителни причини да се опитате да говорите със себе си. Дори и да се почувствате малко глупаво в началото, със сигурност ще забележите различията в начина, по който се сблъсквате със стресови ситуации и проблеми, които се нуждаят от решаване. Ако установите, че сте заседнали в някакъв проблем, като си поговорите сами на глас, ще ви помогне да излезете с решение, вместо просто да седите  и да се измъчвате.


 

Коментари към "3 причини, поради които трябва да започнете да говорите със себе си":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg