3 причини, поради които уморените хора са склонни да ядат повече

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Тенденции

3 причини, поради които уморените хора са склонни да ядат повече

Забелязвали ли сте, че липсата на сън върви ръка за ръка с лошия избор на храна? Може би сте стояли цяла нощ да учите за изпит или да се подготвяте за презентация. На следващата сутрин избирате двойно по- голямо, сладко кафе и поничка за закуска, след което се опитвате да преживеете следобедната умора с енергийна напитка, няколко парчета мазна пица и пържени картофи.

Когато не спите достатъчно, е по-вероятно да направите лош избор на храна. И това не е случайност. Има няколко причини, поради които уморените и недоспали хора са склонни да ядат повече и в крайна сметка качват тегло.

1. Липсата на сън причинява въглехидратен глад

Когато тялото ви не получава необходимото количество почивка, то влиза в режим на лишаване от сън, което може да ви накара да започнете да жадувате за повече въглехидрати. Когато се чувствате уморени, вашият инстинкт е да посегнете към нещо сладко, изпълнено с прости въглехидрати, което да ви осигури бързо липсващата енергия. Такава храна може да ви вдигне, но само за около 30-45 минути. След това ще се сринете.

Лишаването от сън също може да доведе до по-високи нива на стрес, което от своя страна води до нездравословен избор на храна. Когато сте стресирани, тялото ви се опитва да произвежда серотонин, който да ви успокои. Най-лесният начин да направите това е като ядете храни с високо съдържание на въглехидрати, които произвеждат неврохимична реакция.

2. Системното недоспиване води до наддаване на тегло

Липсата на сън може да доведе до наддаване на тегло, дори ако се храните здравословно. Когато не спите достатъчно, тялото ви се затруднява да балансира хормоните си, по-специално грелин и лептин. Грелин стимулира апетита ви, а лептинът го потиска. Когато тези хормони са неуравновесени, метаболизмът ви се забавя и апетитът се увеличава. Това може да доведе до наддаване на тегло.

Проучване показва, че хората, лишени от сън, ядат средно  с по 300 калории повече на ден. Друго проучване установява, че хората, които са имали само четири часа сън в продължение на пет последователни нощи, са натрупали почти два килограма повече от тези, които са били в леглото около десет часа на нощ, в продължение на една седмица.

3. Цикълът продължава

Когато попаднете в коловоза на недоспиването, може да е трудно да се върнете към нормален режим. Тялото ви започва да се приспособява към няколко часа почивка, която получава, но хормоналните ви нива стават небалансирани, нивата на стрес се повишават и вие продължавате да правите нездравословен избор по отношение на храненето.

Може да започнете с по-голяма чаша кафе с допълнителна сметана и захар сутрин, да продължите с няколко енергийни напитки на ден или разчитате на газирано и полуфабрикати, за да издържите деня. Може да се успите и да нямате време за здравословна закуска, или да прескочите закуската напълно. Тези малки грешки водят до по-нездравословни навици и така постепенно влизате в цикъл.

Сънят влияе пряко на вашето настроение, енергийни нива, хормонални нива, емоционално и психическо здраве, наред с други неща! Липсата на сън кара имунната система да отслабва, което ви прави по-уязвими към вируси, инфекции и други заболявания. Сънят е жизненоважна част от цялостното ви здраве. Дори и да мислите, че се справяте добре с четири сън часа на нощ, погледнете по-отблизо хранителните си навици. Време е да прекратим цикъла.


 

Коментари към "3 причини, поради които уморените хора са склонни да ядат повече":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg